Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 05. 2014. 19:31   >>  19:35 1

ZAŠTITA OD PODMETANJA

Gvozdenović će tužiti list ''Dan''

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović najavio je da će protiv dnevnog lista ''Dan'' podnijeti tužbu zbog „krajnje neljudskog zanemarivanja novinarskog kodeksa i profesionalne etike“.

Gvozdenović će satisfakciju na sudu potražiti zbog današnjeg teksta „Milionska korupcija u poslovima sa Gvozdenovićem“, koji se odnosi na povezivanja postupka pravosudnih organa Italije protiv Korada Klinija, bivšeg ministra za zaštitu životne sredine, sa njim.

Navodi da je, kao javna ličnost, svjestan svoje izloženosti kritici.

„S druge strane, ukazivanje na zloupotrebu prava na javnu riječ, posebno ako ono podrazumjeva i sudsku zaštitu, često se manipulativno tumači kao ograničavanje slobode medija. Zbog toga sam do sada, u situacijama kada sam neopravdano bio napadan, izbjegavao da koristim pravo koje svakom građaninu stoji na raspolaganju - da se u sudskom postupku zaštitim od blaćenja, zlih namjera, podmetanja i neistina.  Najnoviji ispad „Dana“ dokazuje da takav moj stav, očigledno, ne daje rezultat, i da neki mediji i „autori“ i dalje, krajnje neljudski zanemaruju novinarski kodeks i profesionalnu etiku“, naveo je ministar.

Tekst koji je objavio list „Dan“ Gvozdenović smatra jasnim primjerom svjesne zloupotrebe medija, usmjerene na diskreditovanje njegove ličnosti i narušavanje njegovog ugleda.

„Dovoljno je uočiti da i u samom tekstu stoji „ ... štampa u Italiji ne navodi da li se istraga odnosi i na crnogorske državljane koji su umiješani u korupciju“ pa da se razumije konkretan nivo manipulacije. Zanemarujući čak i sopstveni (pomenuti) navod, naslovom  „Milionska korupcija u poslovima sa Gvozdenovićem“  i ostalim insinuacijama u tekstu, „Dan“ direktno pokušava da obmane javnost“, navodi se u reagovanju Gvozdenovića.

Podsjećajući da je Memorandum o razumijevanju između Ministarstva za životnu sredinu Italije i Ministarstva zaštite životne sredine i uređenja prostora Crne Gore o saradnji u oblasti životne sredine potpisan decembra 2004. Godine, Gvozdenović navodi da su tim Memorandumom bili uređeni principi, načela i okvir saradnje u oblasti životne sredine.

„Dalje je saradnja definisana novim Sporazumom između dvije Vlade koji je, kao međudržavni sporazum, potpisan novembra 2012. godine. Kao resorno nadležni ministar u Vladi Crne Gore, sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine Italije koje je vodio tadašnji ministar Klini, pristupali smo konkretizaciji dijela sporazuma iz nadležnosti Ministarstva.  Rezultat je bio niz operativnih mjera - dugoročnih i za Crnu Goru krajnje korisnih projekata, po osnovu kojih je naša država od 2004. g. dobila značajnu pomoć od italijanske strane“, navodi Gvozdenović.

On, kako kaže, nema saznanja da su pomenuti projekti, u periodu u kome je vodio Ministarstvo, a uvjeren je, i prije i nakon toga, bili prožeti bilo kakvim nezakonitostima ili malverzacijama bilo kog pojedinca koji je bio povezan sa projektima.

„I danas smatram da je cijeli Sporazum Crne Gore i Italije, a posebno njegov dio koji se odnosi na  zaštitu životnog prostora, bio od izuzetne koristi i važnosti za Crnu Goru, posebno imajući u vidu realizovani nivo italijanskih donacija“, zaključuje Gvozdenović.

Takođe, kaže, nijesu mu poznati detalji iz istrage koju italijansko tužilaštvo vodi protiv bivšeg ministra Klinija, pa ni to da li istraga eventualno uključuje projekte koji su vezani za Crnu Goru.

„S druge strane, tužilaštvo Italije nije kontaktiralo ni Ministarstvo koje vodim, ni mene lično, ni po jednom pitanju koje bi, na bilo koji način, bilo povezano sa predmetnom istragom“, zključuje se u Gvozdenovićevom reagovanju.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније