Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 05. 2014. 08:33   >>  08:34

PRIRODNJAČKI MUZEJ

Medvjed, poskok, suri orao u Podgorici

Prirodnjački muzej će poslije tri i po decenije dobiti stalnu postavku. U zakupljenom prostoru u Podgorici biće izložen dio pozamašne zbirke koju ova institucija čuva u depou. Direktor Ondrej Vizi nada se da će vrata Muzeja za posjetice otvoriti krajem juna.

 

"Najveći dio posla je završen, a predstoje tehnički detalji. Vjerujem da ćemo do kraja narednog mjeseca biti spremni da prvi put od 1979. godine otvorimo vrata posjetiocima", kaže Vizi za Pobjedu.

Šume i jezero

Izložbeni prostor nalazi se u podgoričkom naselju Tološi, nedaleko od Ambasade Hrvatske. Podijeljen je u deset tematskih cjelina, koje odražavaju najbolje i najljepše što ima priroda Crne Gore. Pećinska soba pokazuje kako izgleda kraška pećina, a geološko-paleontološka sa stotinak predmeta svjedoči o tome kako se kroz milenijume razvijao život na prostoru današnje Crne Gore.

Svoje sobe dobili su more i Skadarsko jezero. Pažnju privlače predstavnici živog svijeta Jadranskog mora, zatim stanari jezera kudravi pelikan, patke, kornjača, čaplja, vodena zmija, lokvanj, trska ... Soba pod nazivom „visoka planina“ odražava planinski dio Crne Gore, a u njoj dominiraju suri orao, gavran, zec, prepelica, jarebica kamenjarka, poskok... Posebnu cjelinu čini diorama „šuma“ u kojoj su smješteni najkrupniji i najatraktivniji predstavnici faune Crne Gore: medvjed, srna, vuk, lisica, tetrijeb...

Eksponati u regionu

Prostor je zakupljen prije gotovo godinu i po. Od tada su svi zaposleni u Prirodnjačkom muzeju, uz redovne obaveze, učestvovali u osmišljavanju diorama.

Sredstva za zakupninu obezbijedilo je Ministarstvo kulture, a sama postavka realizuje se u okviru međunarodnog Adriatic projekta IPA: „Museum cultour museum enrich adriatic cultural tourism“, čiji cilj je obogaćivanje muzejske ponude na prostoru jadranske obale. U projektu, pored našeg, učestvuju muzeji iz Italije, Hrvatske, Slovenije i Albanije. Pored stalne postavke, obaveza Prirodnjačkog muzeja je da Ondrej Vizi pripremi virtuelnu izložbu o prirodi Crne Gore, koja će biti prikazana u tim zemljama, a takođe da primi njihove slične izložbe.

"Svi smo imali pune ruke posla, jer je postavljanje eksponata mnogo zahtjevnije nego što na prvi izgled izgleda. Nastojali smo da što je moguće vjernije ,,prekopiramo“ djelove crnogorske prirode, pa su svi izloženi predmeti muzejski eksponati. Od biljaka, životinja, insekata, šišarki, ptica, fosila, pa do treseta koji sam lično donio sa Skadarskog jezera", kaže Vizi, navodeći da je nemoguće reći koliko će tačno eksponata biti izloženo.

"Kompletnu zbirku nemoguće je izložiti jer imamo, na primjer, hiljade herbarskih listova, fosila, studijske naučne zbirke. Tako će ovdje biti izložen samo dio bogate muzejske zbirke, najviše 10-15 odsto eksponata. Samo u paleontološkoj sobi ima stotinak predmeta", objašnjava Vizi.

Vodiči kroz prirodu

Posjetioce će kroz sobe voditi dežurni kustos, ali će i sami moći da otkrivaju čari bogate crnogorske prirode. Pored svake diorame biće instaliran monitor sa ekranima na dodir. Svaka životinja ili biljka imaće ikonicu na monitoru, pa će posjetioci dodirujući ih dobiti podatke o njima.

U Muzeju računaju da će im najmlađi biti najbrojnija publika. Za njih je osmišljen interaktivni kutak, u kojem će moći na tablet računarima da igraju igrice ili da se takmiče u kvizovima i testiraju znanje iz prirode.

Planirano je i otvaranje suvenirnice u kojoj će posjetioci moći da, kaže Vizi, kupe kvalitetan suvenir i ponesu uspomenu iz Muzeja.

Bez stalne postavke od zemljotresa 1979. godine

Od katastrofalnog zemljotresa 1979. godine Prirodnjački muzej nije imao stalnu postavku. Zbirka je od 1995. godine privremeno pohranjena u depou koji se nalazi u sklopu Prirodnjačkog muzeja u Staroj varoši. Mnogi eksponati svijetlo dana prvi put će ugledati u junu, u Tološima.

"I ova lokacija je privremena, ali je iz ove pozicije svakako bolje čekati pravi krov nad glavom. Sada nam je najvažnije da građanima, posebno najmlađima, pokažemo bogatstvo crnogorske prirode", kaže Ondrej Vizi.

U međuvremenu, zaposleni u Muzeju neće sjedjeti skrštenih ruku. Naime, zakupili su i ostatak objekta u Tološima (oko 300 kvadratnih metara) za koji osmišljavaju program korišćenja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније