Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 01. 2013. 17:06 >> 17:10

Demanti

Švedska ne traži ukidanje bezviznog režima

U zvaničnim komunikacijama, Crna Gora se nije pominjala kao zemlja kojoj bi mogao biti ukinut bezvizni režim, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

"Odluku o bezviznom režimu za zemlje Šengena donijela je Evropska komisija, nakon što je zaključeno da Crna Gora ispunjava kriterijume", podsjetili su iz Ministarstva.


Prema današnjim medijskim navodima, švedski ministar za imigracije i politiku azila Tobijas Bilstrom insistira da se građanima Crne Gore, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Makedonije ponovo uvedu vize za putovanja u Evropsku uniju. Vlada Švedske je već demantovala takve tvrdnje.


I ambasada Švedske u Beogradu saopštila je da se nije promijenio stav te države prema bezviznom režimu.
Švedska je, kako naglašavaju u ambasadi, jedna od zemalja članica EU najviše pogođena brojem lica koja traže azil. Od uvođenja bezviznog režima 2009., stiglo je 20 hiljada takvih zahtjeva iz regiona.


“Nadamo se da se aktuelna situacija na zapadnom Balkanu može riješiti što je prije moguće kombinacijom kratkoročnih i drugoročnih mjera, koje uključuju i dodatne napore za poboljšanje socijalne situacije manjina i ranjivih grupa”, saopšteno je iz ambasade.


Izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon rekla je da u dogledno vrijeme neće biti usvojen mehanizam za suspenziju bezviznog režima državama zapadnog Balkana pošto su pregovori evropskih institucija o tome propali.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније