Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 05. 2014. 08:10 >> 19:25
3

ANKETA PORTALA

Krivokapić: Neki ljekari zloupotrebljavaju položaj

Blizu 72 odsto anketiranih na Portalu RTCG smatra da ljekarima u javnom zdravstvu ne treba dozvoliti rad kod privatnika. Predsjednica Sindikata za zdravstvo pri Savezu sindikata SSCG Ljiljana Krivokapić smatra da je razlog takvog stava to što određeni zdravstveni radnici zloupotrebljavaju svoj položaj, kao i nedostatak novca za privatno liječenje.

Od 560 posjetilaca koji su glasali u anketi našeg Portala, samo 28,2 odsto njih smatra da ljekarima u javnom zdravstvu treba dozvoliti i rad kod privatnika. Krivokapić kaže da se mišljenje zdravstvenih radnika ne poklapa sa mišljenjem anketiranih.

„ Svugdje u svijetu postoji sadejstvo između javnog i privatnog , s tim što je taj odnos u Evropskoj uniji 70 za javni, 30 za privatni sektor. Otprilike težimo  da se u tim procentima uspostavi korelacija na našim prostorima.  To nije lako zbog zloupotreba mnogih kolega koji rade privatno na divlje i njihov rad se ne može sankcionisati.  Njima nije potrebna oprema, idu po kućama i rade psihoterapiju, hirurško previjanje, oftalmološke preglede. To nije moguće pratiti“,  kaže Krivokapić za Portal RTCG.

Krivokapić smatra da ne bi trebalo da predstavlja problem da ljekar radi i privatno kada taj posao obavlja savjesno na oba mjesta.

„Smatram da su posjetioci vašeg portala glasali na taj način prvo zbog manjka novca za ponovno uspostavljanje dijagnoze ili ono što im je doktor rekao da treba da urade, a što privatno košta, a drugi razlog je što mnoge kolege onemogućuju brzu dijagnostiku u javnom sektoru, a sve je to moguće brže u privatnom.“

Ona smatra da bi zbog eventualne zabrane ljekarima i medicinskom osoblju da rade i privatno, ispaštali samo oni koji rade legalno i traže dozvolu za dopunski rad.

„Pravo je svakoga da slobodno vrijeme  u zakonskim okvirima može da provede kako hoće. Ne vidim razlog da se doktoru ili medicinskoj sestri koji rade u javnoj, legalnoj, legitimnoj zdravstvenoj organizaciji, pritom plaćaju porez državi i neko na njih plaća porez, ne dozvoli da u slobodno vrijeme dopunski rade u svojoj struci, a da pritom ne oštete društvo“, kaže Orivokapić.

Ona smatra da u 90 odsto slučajeva ljekari rade i privatno jer nijesu doviljno plaćeni u svom poslu,  a u 10 odsto da bi izašli u susret pacijentima koji žele bržu dijagnostiku, a koja je deficitarna u javnom sektoru.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније