Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 03. 2013. 13:11 >> 13:05

BANKARSKI OMBUDSMAN

Pomoć zatražilo skoro 600 klijenata i žiranata

Bankarskom ombudsmanu se u prošloj godini obratilo 593 klijenta i žiranta, što je manje u odnosu na 2011, a značajan broj prigovora odnosio se na korišćenje kredita, kao i na visinu kamatne stope i neinformisanost o njenoj promjeni.

Bankarski ombudsman, Halil Kalač u prošloj godini evidentirao je 310 dolazaka klijenata, dok mu se telefonom obratilo njih 251, a poštom 32.

»Ukupan broj klijenata i žiranata koji se javio bankarskom ombudsmanu u prošloj godini manji je u odnosu na 2011. Značajno je smanjen broj onih koji su se obratili telefonom“, rekao je Kalač agenciji Mina-business.

On je saopštio da je broj procesuiranih prigovora u prošloj godini, u odnosu na 2011, povećan 34 odsto.

Kalač je naveo da se prigovori na banke i mikrofinansijske institucije (MFI) odnose uglavnom na sklopljene kreditne aranžmane u period od 2005 do 2010. godine.

»Pored prigovora na korišćenje kredita kao bankarskog prozvoda, u izvještajnom periodu bilo je žalbi na korišćenje i drugih bankarskih proizvoda - kartica, računa, depozita, koje banke i MFI zaračunavaju klijentima i žirantima«, dodao je Kalač.

Bilo je, kako je rekao i prigovora na način kako banke i MFI koriste sredstva obezbijeđenja za naplatu kredita, kako kod klijenata tako i kod žiranata.

„Dinamika obraćanja klijenata i žiranata bankarskom ombudsmanu bila je, gledano po kvartalima, neujednačena. Najviše obraćanja bilo je u drugom i četvrtom kvartalu prošle godine“, precizirao je Kalač.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније