Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ Mina ]

14. 02. 2024. 17:39 >> 19:19
3
Čitaj mi:

Saradnja u gonjenju ratnih zločinaca

Milović potpisao Ljubljansko – hašku konvenciju

Ministar pravde Andrej Milović potpisao je danas u Hagu, u ime Crne Gore, Ljubljansko – hašku konvenciju o međunarodnoj saradnji u istrazi i gonjenju krivičnog djela genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i drugih međunarodnih zločina.

Iz Ministarstva pravde je saopšteno da je Ljubljansko - hašku konvenciju, koja je usvojena 26. maja prošle godine u Ljubljani, podržalo 80 država, među kojima je i Crna Gora.

"Ovo je posebno važan dan za Crnu Goru, jer se nalazi među 80 država koje su potpisale Konvenciju i koje će sarađivati u vezi krivičnih djela koje ne zastarijevaju i kojima Crna Gora mora da posveti posebnu pažnju", rekao je Milović.

Iz Ministarstva su istakli da taj međunarodni dokument treba da olakša i ojača međudržavnu saradnju, uzimajući u obzir da je primarna odgovornost svih država da istraže i krivično gone takve zločine.

"Tamo gdje drugi ugovorima nedostaje efikasan pravni okvir, ova konvencija daje konkretnu osnovu za pružanje pravne pomoći, ekstradiciju i transfer osuđenih lica", kaže se u saopštenju.

Navodi se da Konvencija nudi praktične mogućnosti za međunarodnu saradnju, koje uključuju zajedničke istražne timove, konfiskaciju i restituciju žrtvama.

"Time se daje dodatna mogućnost državama da ispune svoje međunarodne pravne obaveze u borbi protiv nekažnjivosti međunarodnih zločina", dodali su iz Ministarstva.

Kako su rekli, prihvatanjem Konvencije, Crna Gora potvrđuje svoju potpunu posvećenost vladavini prava, odnosno, opredijeljenost da svim svojim kapacitetima učestvuje u istrazi i gonjenju ovih teških krivičnih djela.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније