Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 05. 2014. 12:55 >> 12:57
1

KOJIČIĆ NAJAVIO

Oštrije kazne za diskriminatore

Crna Gora kontinuirano napreduje u realizaciji politika koje se tiču ljudskih prava marginalizovanih i ranjivih društvenih grupa, a država će nastaviti sprovođenje politike zabrane diskriminacije na svim nivoima, uključujući i oštriju primjenu kaznenih odredbi, saopšteno je iz Vlade.

 

17. maj obilježava se i slavi kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, jer je na taj datum 1990. godine Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost sa međunarodne liste mentalnih poremećaja.

Savjetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije, Jovan Kojičić, kazao je da država kontinuirano unapređuje ukupni društveni ambijent sa ciljem da obezbijedi puno poštovanje različitosti, kao i dostupnost informacija svim građanima u pogledu ostvarivanja osnovnih ljudskih prava i sloboda.

“Crna Gora bilježi kontinuirani napredak u realizaciji politika koje se tiču ljudskih prava i sloboda i promovisanju zabrane diskriminacije marginalizovanih i ranjivih društvenih grupa”, kazao je on agenciji Mina.

 Kojičić je podsjetio da je, na ministarskom IDAHO Forumu, koji je povodom međunarodnog dana borbe protiv homofobioje i transfobije održan ovih dana na Malti, objavljena “dugina” mapa, gdje je Crna Gora prema stepenu poštovanja prava LGBT osoba zauzela 16. mjesto od 49 država.

 Prema njegovim riječima, indeks Crne Gore je 47 odsto, što je za jedan odsto više od prosječnog indeksa država Evropske unije.

“Naši rezultati su vidljivi i mjerljivi kroz široki spektar konkretnih aktivnosti koje predvodimo i koji su ocijenjeni kao primjeri dobre prakse”, naveo je Kojičić.

On smatra da je ohrabrujuće da, dok se bilježi stalna posvećenost i kontinuitet u pogledu unapređenja prava LGBT osoba, relevantne evropske i međunarodne adrese iskazuju nedvosmislenu podršku i pohvale.

Kojičić je poručio da je Vlada odlučna da se suoči sa predrasudama protiv LGBT osoba, počevši od institucija do pojedinaca.

“I to ne samo radi ispunjavanja obaveza koje proizilaze iz članstva u međunarodnim organizacijama, već zbog istinske težnje za kulturnom promjenom i boljim životom svih građana”, kazao je Kojičić.

Prema njegovim riječima, jednakost LGBT osoba pred zakonom se podrazumijeva. “I mi ćemo odlučno nastaviti sprovođenje politike zabrane diskriminacije na svim nivoima, uključujući i oštriju primjenu kaznenih odredbi”.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније