Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Jutarnji list ]

13. 02. 2024. 11:10 >> 11:20
Čitaj mi:

PODACI FORCES.NET

Crna Gora za odbranu izdvaja ispod dva odsto BDP-a

Crna Gora za nacionalnu vojsku izdvaja ispod dva odsto BDP-a, pokazuju podaci Portala Forces.net.

Kako prenosi Jutarnji list, samo 11 zemalja članica NATO-a izdvaja više od dva odsto BDP-a, pri čemu je zanimljivo da su Francuska (1,90%), Njemačka (1,57%) i Norveška (1,67%) ispod crte.

Podsjetimo, NATO ima 31 članicu, a Finska je zadnja ušla u savez prošle godine.

Poljska i Grčka su na samom vrhu ove liste. Sa 3,90% BDP-a Poljska izdvaja čak i više od SAD-a (3,49%). Na trećem je mjestu Grčka sa 3,01%.

Zemlje članice koje graniče s Rusijom povećale su izdvajanja za NATO od početka rata u Ukrajini. Tako Estonija izdvaja 2,73% BDP-a, Litva 2,54%, Finska 2,45%, Rumunjska 2,44%, Mađarska 2,43% te Latvija 2,07%.

Iznad crte su i Ujedinjeno kraljevstvo 2,07% te Slovačka 2,03%.

Zemlje članice koje ne postižu zadati cilj od dva odsto su Francuska (1,90%), Crna Gora (1,87%), Sjeverna Makedonija (1,87%), Bugarska (1,84%), Hrvatska (1,79%), Albanija (1,76%), Nizozemska (1,70%), Norveška (1,67%), Danska (1,65%), Njemačka (1.57%), Češka (1,50%), Portugal (1,48%), Italija (1,46%), Kanada (1,38%), Slovenija (1,35%), Turska (1,31%), Španija (1,26%), Belgija (1,13%) i Luksemburg (0,72%).

Ruska invazija na Ukrajinu 2022. godine dala je članicama NATO dodatni podsticaj da pojačaju svoje vojske. Sa druge strane, ruski predsjednik Vladimir Putin godinama je upozoravao da Moskva na širenje NATO-a gleda kao na prijetnju.

Trampova izjava uzrujala saveznike Vašingtona 

Donald Tramp, koji je na dobrom putu da postane republikanski kandidat za predsjednika SAD, izazvao je bijes zapadnih partnera kad je u nedjelju naslutio da SAD možda neće od potencijalnog napada Rusije braniti saveznike u NATO-u, koji ne troše dovoljno novca na odbranu.

Brojni mediji su ovu Trampovu izjavu protumačili kao stajanje na stranu ruskog lidera Vladimira Putina. 

Tramp je takođe na jednom predizbornom skupu kazao da je kao predsjednik SAD-a jednoj članici NATO-a govorio da će uskratiti pomoć SAD-a i ‘ohrabriti‘ Rusiju da čini šta želi sa saveznicima koji ne ulažu dovoljno za vojsku.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uzvratio je oštrom izjavom da Tramp prijeti da ugrozi sigurnost cijelog transatlantskog saveza. Ni aktuelnom predsjedniku Džou Bajdenu ova Trampova izjava nije bila mila. 

“Priznanje Donalda Trampa da namjerava da da Putinu zeleno svjetlo za još rata i nasilja, da nastavi svoj brutalni napad na slobodnu Ukrajinu i proširi svoju agresiju na narod Poljske i baltičkih država je užasno i opasno”, rekao je Bajden. 

Podsjetimo, za vrijeme Obamine administracije, 2014. godine, članice NATO-a su pristale da krenu prema cilju trošenja dva odsto BDP-a za nacionalnu odbranu do 2024. godine.
 
Na zadnjem samitu, članice NATO-a ponovno su dale obećanje da će potrošiti najmanje dva odsto BDP-a na svoju vojsku, ali nije nametnut rok za postizanje tog cilja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније