Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 05. 2014. 20:39 >> 10:10
2

MANS ODBIO SARADNJU

VDT: Nema krivičnog djela

Vrhovno državno tužilaštvo, nakon ocjene rezultata sprovedenog izviđaja o tzv. aferi kupoprodaje ličnih karata, odnosno transkripta razgovora dva lica, V.P. i B. D., objavljenog u dnevnim listovima Dan i Vijesti, saopštava da je konstatovano da ne postoji osnovana sumnja da je neko lice izvršilo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Saopštenje VDT-a objavljujemo integralno.

Povodom navedenog transkripta, formirani su spisi predmeta u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici i nakon ocjene rezultata sprovedenog izviđaja, utvrđeno je da ne postoji osnovana sumnja da je neko lice izvršilo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, pa ni krivično djelo iz oblasti izbornih prava, a posebno krivično djelo - povreda slobode opredjeljenja pri glasanju iz člana 186 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Činjenica je da iz prikupljenih dokaza i podataka proizilazi da su izvršene određene radnje koje bi mogle imati karakter pripremnih radnji. Međutim, ni pripremne radnje, ni podstrekavanje na preduzimanje pripremnih radnji za izvršenje ovih krivičnih djela, prema Krivičnom zakoniku Crne Gore, nije kažnjivo.

Postupajući u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i koristeći sve zakonom predviđene mehanizme za rasvjetljavanje predmetnog događaja, tužilaštvo je preduzelo brojne dokazne radnje usmjerene na utvrđivanje odlučne činjenice  da li su B.D., koristeći telefon i SIM karticu NVO MANS-a i V.P., zaista ugovorili kupoprodaju ličnih karata po cijeni od po 90 eura, odnosno da li je došlo do realizacije njihovog dogovora, ili je, kako tvrdi V.P., u pitanju šala. Međutim, tužilaštvo nije došlo do dokaza koji bi potvrdili osnovanu sumnju da su ova dva lica izvršila neko krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Pri tome, umjesto da tužilaštvu pruži tražene informacije o identitetu lica B.D., i druge potrebne podatke i dokaze, NVO MANS je to izričito odbila, sa obrazloženjem da ova nevladina organizacija štiti „zviždače“.

Međutim, rezultati izviđaja u ovom predmetu, iako nam to nije bio cilj, kako tvrdi MANS, bacili su svjetlo na nezakonite metode kojima se NVO MANS služi u borbi protiv korupcije. Naime, kao što smo naveli ova NVO je odbila da pomogne nadležnim organima u rasvjetljavanju ovog događaja, a takvo postupanje, u obraćanju tužilaštvu, pravda time da se tužilaštvo, ustvari, bori protiv „zviždača“, a ne protiv učinilaca krivičnih djela.

Polazeći od opštih principa na kojima se zasniva i djeluje otkrivanje i borba protiv korupcije, „zviždači“ predstavljaju veoma značajan mehanizam u toj borbi, kao i prevenciji i suzbijanju prevarnih radnji, a u krajnjem oni su mehanizam zaštite vladavine prava, dakle, „zviždači“ djeluju u opštem interesu koji se izražava kroz vladavinu prava i njihovo djelovanje se zasniva na postupanju u dobroj vjeri. Shodno tome, ne može se smatrati „zviždačem“ lice koje vrši, ili se priprema da vrši krivično djelo, ili lice koje inscenira (simulira), odnosno navodi drugo lice na vršenje krivičnog djela. „Zviždač“ je lice koje, u dobroj vjeri, prijavi korupciju ili drugu nepravilnost, što u konkretnom očigledno nije slučaj.

Izvještaj o rezultatu izviđaja u ovom predmetu u cjelini je objavljen na portalu Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније