Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 05. 2014. 19:02 >> 19:04

PODGORICA

Na ljeto radovi na Gradskom pozorištu

Idejno rješenje za izgradnju objekta Gradskog pozorišta, koje je glavnom gradu poklonila firma „ING invest“, predstavljen je danas u KIC –u „Budo Tomović“. Gradnju objekta površine oko 4.255 kvadrata, na mjestu nekadašnjeg Kina Kultura, kapaciteta 160 u velikoj sali i 120 mjesta u maloj, trebalo bi započeti, prema riječima gradonačelnika dr Miomira Mugoše tokom ljetnjeg raspusta, kako se ne bi ugrozio nastavni proces OŠ „Savo Pejanović“.

Mugoša je na konferenciji za medije napomenuo da su protekle tri godine tri tendera za ovaj projekat propala i da će, u skladu sa administrativnom procedurom, odrediti revizorski tim u čijem sastavu će biti i član Savjeta gradonačelnika Boris Podrecca.

“Želimo da na taj način, naravno u saradnji sa kreatorima idejnog rješenja, napravimo savremeni i funkcionalni objekat ne bi li zadovoljili potrebe gradskog pozorišta. Tako da ćemo 200.000 eura, koliko je planirano za projektnu dokumentaciju, uložiti u početak gradnje”, kazao je Mugoša.

Ovo idejno rješenje prihvatila je većina predstavnika pozorišne struke kao i arhitekata koji su danas bili u KIC-u. Ipak, mogle su se čuti i zamjerke oko kapaciteta velike scene, koja bi po njima trebalo da broji i do 300 mjesta. Na pitanje zašto nema ljetnje terase, predstavnici „ING investa“ kazali su da je to bilo neizvodljivo zbog urbane sredine.

Gradonačelnik je pojasnio da su, pored ove lokacije, postojale još dvije koje su razmatrane za izgradnju prvog objekta Gradskog pozorišta: prostor iza Atlas Kapital Centra i iza spomenika Svetog Petra Cetinjskog kod Poljoprivrednog instituta. Međutim, prevagnulo je opredjeljenje struke da to bude prostor nekadašnjeg Kina Kultura.

Mugoša je podsjetio da je postojala u glavnom gradu dobra volja još 2003. godine da se na mjestu sadašnje Agencije za razvoj i izgradnju glavnog grada smjesti pozorište „ali na žalost gradonačelniku nije pošlo za rukom da dobije milion eura kod Evropske komisije za rekonstrukciju“.

“Pošto sam optuživan oko lokacija, treba reći da je u svim našim planovima u posljednjih osam godina postojala realna opcija, u dogovoru sa Ministarstvom kulture, da grad ima dva pozorišta u svom vlasništvu. Uzvodno od mosta „Milenijum“ na mjestu nekadašnje kasarne „Morača“ planirana je izgradnja dvorane Nacionalnog teatra i mogu reći da nismo odustali od te ideje”, saopštio je Mugoša.

Mugoša je kazao i da je ustanova nekadašnjeg Kina Kultura „zamalo oteta prevarama od strane ljudi koji su tamo radili i vodili tu instituciju“.

“Glavni grad je izborio veliku bitku da taj objekat ostane u našem vlasništvu, a zbrinuli smo i radnike te ustanove”, kazao je Mugoša.

 

 Portal Pobjede

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније