Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B.

06. 02. 2024. 19:32 >> 19:36

MINISTARSTVA KULTURE I MEDIJA

Jačanjem medijske pismenosti do kritičke misli

Ministarstvo kulture i medija Crne Gore posvećeno je promociji medijske pismenosti, sajber bezbjednosti i odgovornom korištenju digitalnih medija, poručili iz iz tog resora povodom Međunarodnog dana sigurnijeg interneta.

Međunarodni dan sigurnijeg interneta je kako kažu, prilika da zajedno sagledamo izazove sa kojima se suočavamo u digitalnom prostoru i promovišemo odgovorno ponašanje na internetu.

Ministarstvo kulture i medija ističe ključnu ulogu medijske pismenosti u promovisanju bezbjednog i odgovornog online ponašanja.

”U svijetu koji se sve više oslanja na digitalne medije i tehnologije, važno je da svaki pojedinac, bez obzira na uzrast, bude osposobljen da kritički procjenjuje informacije koje konzumira, prepoznaje lažne vijesti i razumije kako da zaštiti svoje podatke na internetu. To je osnova medijske pismenosti - sposobnost da se prepoznaju, analiziraju i evaluiraju informacije koje dolaze putem različitih medijskih kanala”, navodi se u saopštenju.

Medijska strategija, nedavno usvojena, kako kažu, stavlja naglasak na jačanje medijske pismenosti među građanima i predstavlja sveobuhvatan okvir za promociju kritičkog razmišljanja, razvoj digitalnih vještina i prevenciju digitalnog nasilja.

”Ovim strateškim dokumentom predviđen je set aktivnosti usmjeren na jačanje medijske pismenosti, kao što je formiranje Nacionalnog savjeta za medijsku pismenost kako bismo uspostavili sistemsko planiranje i praćenje aktivnosti za unaprjeđivanje medijske pismenosti. Takođe predvidjeli smo i analizu nivoa medijske pismenosti po ciljnim grupama, izradu višegodišnjeg plana, obuke za donosioce odluka i medije te evaluaciju programa u školama”, poručuju iz Ministarstva kulture i medija.

Kako navode predviđene su i inicijative za uvođenje predmeta medijska pismenost u sve srednje škole, modula na Filološkom i Filozofskom fakultetu te obuka za učitelje. Takođe, planira se analiza potreba za obukom istraživača iz medijske pismenosti u visokoškolskim institucijama.

Uz to, kako kažu, Ministarstvo kontinuirano radi sa relevantnim institucijama implementaciju najboljih praksi na jačanju otpornosti digitalne infrastrukture i prevenciji sajber napada.

”Uz zajednički angažman i odgovorno ponašanje, možemo stvoriti internet koji nije samo bezbjedan, inkluzivan i inspirativan za sve, već i jedan od najvažnijih alata za informisanje, komunikaciju i razvoj društva. Kroz kontinuirano ulaganje u medijsku pismenost, možemo osnažiti ljude da budu kritički mislioci i aktivni učesnici u digitalnom svijetu. Samo tako možemo ostvariti pun potencijal interneta kao prostora gdje se slobodno izražavamo, razmjenjujemo ideje i gradimo bolju budućnost”, poručuju iz Ministarstva kulture i medija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније