Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

05. 02. 2024. 21:06 >> 22:25
Čitaj mi:

EMISIJA "NAGLAS"

Nezadovoljstvo se godinama taloži, oprezno sa štrajkovima

Predsjednicima sindikata, koji su u pregovorima sa Vladom oko uvećanja zarada, govorili su u emisiji "Naglas" na Televiziji Crne Gore (TVCG) o nagomilanom nezadovoljstvu, neispunjenim obećanjima i eventualnoj radikalizaciji protesta. Saglasni su u jednom - sa štrajkom treba oprezno, a rješenje od nadležnih očekuju svi.

 

Nenad Rakočević iz Sindikata uprave i pravosuđa istakao je da su nezadovoljni mnogim stvarima u sistemu, ali da je  prioritet sada zarada. Istakao je nezadovoljstvo odnosom Vlade, nepoštovanjem granskog kolektivnog ugovora.

"Prvi i posljednji sastanak imali smo u decembru. Niko nas nije kontaktirao više iz Vlade, a što nijesmo ni očekivali. Shvatili smo da ne žele da razgovaraju, niti da povećaju koeficijiente i to je jedna poruka nepoštovanja. Od nas će dobiti ekvivalent", rekao je Rakočević u emisiji "Naglas".

Dodao je da se svaki dan daju oprečne izjave.

"... Te da smo mi krivi za potpisivanje kolektivnih ugovora, kako nema para, te granski ugovori nijesu obavezujući. Sve to negira suštinu  da su oni bili u obavezi da uvećaju koeficijente i da sjednemo za sto", naglasio je Rakočević.

Radomir Božović iz Sindikata prosvjete poručio je da će sa nadležnima razgovarati do posljednjeg trenutka, ali da paralelno pripremaju štrajk.

"Ako se šta ne desi, štrajk će biti 19. februara. Postignemo li dogovor sve aktivnosti oko štrajka biće završene", istakao je on.

Naglasio je da je o brojkama potrebno govoriti vrlo precizno.

Nijednom nijesmo rekli da smo digli sidro. Takođe, granski kolektivni ugovor ne prepoznaje neto, to je krajnji produkt. Mi smo u jednoj istorijskoj situaciji, mi smo 2022. dogovorili uvećanje od deset odsto. Ne tražimo ni zarez da se promijeni, ne tražimo uvećanje, već da se poštuje granski kolektivni ugovor", kazao je Božović za TVCG.

Ponovio je da ne traže povećanje plate, da nikog ne ucjenjuju, već da žele obećano. 

Dr Mihailo Babović iz Samostalnog sindikata zdravstva ocijenio je da Ministarstvo zdravlja gubi ulogu ako bitiše samo zbog sebe.

"Mi smo 18-19 dana čekali da nas ministar primi, posebnu kap koja je prelila čašu jeste što su pojedine političke partije napravile da se famaceuti izdvoje iz kolektivnog granskog uloga", kazao je on.

Na pitanje o štrajku, dr Babović je odgovorio: 

"Štrajk je ozbiljna priča i može se donijeti samo na reprezentativnom nivou. Ili ćemo u štrajk ići svi ili niko."

Nebojša Radonjić iz Sindikalne organizacije KCCG je kazao da su inicijativu za povećanje zarada uputili i prethodnoj vladi. 

"Znali smo u cent koliko novca treba da bi se povećale zarade zdravsetvom sektoru. Sve priče da smo zakasnili su gluposti. Znali smo tačno koliko treba."

Poručio je da će uraditi sve da se ne zadrže na ovome.

Igor Rmandić iz Nezavisnog sindikata policije je rekao da  su policijski službenici trpjeli i ćutali svih prethodnih godina.

"Konstantno trpimo smanjenje zarada, a radimo zahtjevan, opasan i stresan posao. Na to, nažalost, ovo društvo ne obraća pažnju", kazao je on u emisiji "Naglas". 

Istakao je da policija nije običan organ, te da ne može da se "štrajkuje na lagan način".

"Akt o minimumu procesa rada ne postoji i ne može da se organizuje bez teških posljedica po policijske službenike", rekao je Rmandić.

Najava štrajka od strane drugog policijskog sindiakta je, po njegovom mišljenju, bacanje prašine u oči.

"Taj štrajk nije zakonit, a policija ima drugih načina za borbu", zaključio je Rmandić. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније