Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Portal RTCG ]

04. 02. 2024. 20:50 >> 20:54
1

REAGOVANJA

Manastir Kom: Naš monah nije učesnik incidenta, ZBZ: Antipravoslavna kampanja

Monah manastira Kom nije učestvovao u događaju sa kojim ga povezuju i incidentom koji se dogodio na Skadarskom jezeru, tvrde iz manastira Kom.

Podsjetimo, dvojica osumnjičenih za napad na nadzornike Nacionalnog parka (NP) Skadarsko jezero V. P. (31) i D.K. (42) uhapšeni su i privedeni u podgoričko Odjeljenje bezbjednosti.

Policija je saopštila da su od njih dvojice prikupljena obavještenja na zapisnik, a da je treća osoba takođe dala izjavu u Odjeljenju bezbjednosti.

Mediji su pisali da je treća osoba sveštenik manastira Kom, a to tvrdi i napadnuti nadzornik i šef službe zaštite u Nacionalnom parku skadarsko jezero Vuk Saičić. 

Iz manastira Kom, pak, navode da je monah bio na jezeru u ribolovu sopstvenim mrežama za koje ima dozvolu i da nije bio u društvu osoba koje su imale incident sa lovočuvarima.

"U kasnim večernjim časovima, čamac sa lovočuvarima je velikom brzinom prošao pored njegovog plovila, skvasivši njega i čamac, uz to i kidajući mreže, koje je monah prethodno zakonito postavio. Lovočuvari su sustigli čun sa trećim licima, a monah, budući iskusan na Skadarskom jezeru, jer je pored njega odrastao, procijenio je da je čun sa trećim licima takođe ugrožen i da je moguće njegovo potapanje, a čuo je i pozive u pomoć, te je svojim čamcem prišao mjestu susreta druga dva plovila, isključivo iz razloga da pomogne onima za koje je smatrao da su ugroženi", kazali su iz manastira. 

Dodaju da u prisustvu monaha spornom događaju nije bilo sukobljavanja veslima i ostima o kojima se govorilo u medijima, a da on od početka prisustvovao susretu lovočuvara i trećih lica.

"Netačni su navodi da je monah oteo i bacio telefon lovočuvaru. Ni sa kim nije imao fizički kontakt niti je ikoga vrijeđao, već je njegovo prisustvo doprinijelo da se ovaj incident završi", saopšteno je iz manastira Kom.

Za budućnost Zete: Znamo iz čije kuhinje se kuva ova čorba koju su zabiberili antipravoslavni mediji

Na medijske navode reagovala je i koalicija "Za budućnost Zete”, pozivajući nadležne institucije i državne organe da hitno ispitaju ovaj slučaj do kraja.

"Kako se ne bi davalo povoda medijskim hijenama da konstruišu svoje vidove dogadjaja od sinoć i tako atakuju, po ko zna koji put, na sveštenstvo i monaštvo Srpske pravoslavne crkve" navode u saopštenju.

Poručili su da znaju iz čije kuhinje se "kuva ova čorba koju su rano jutros zabiberili antipravoslavni mediji stacionirani u Podgorici". 

"To su isti oni koji su u naslovima stavljali "popa koji juri flašom ljude po Budvi”, pa smo tako sinoć doživjeli da časnom i čestitom ocu Filipu naslove da "napada lovoćuvare i baca im telefone u jezero”. Ne treba pominjati nikome u Zeti i vjernom narodu o ocu Filipu koji je izdigao manastir Kom i koji je svoj život posvetio tom manastiru i Skadarskom jezeru. I ne postoji gradjanin Zete koji neće isto ponoviti za oca Filipa i njegova dobročinstva kojima je dodatno oplemenio i oduhovio manastir Kom", dodaje se u saopštenju koalicije. 

Pozvali su i menadžment NP "Skadarsko jezero" da pokrenu sveobuhvatnu istragu i interne kontrole.

"Svako treba da bude jednak pred zakonom, a to znači da je odgovornost onih koji sprovode i štite zakon veca od odgovornosti onih koji ga krše. Svaki dvostruki aršin nece riješiti probleme, naprotiv, samo će ih produbiti i usložiti", zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније