Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dragana Šundić, TVCG ]

03. 02. 2024. 07:28 >> 07:28
1
Čitaj mi:

USLOV ZA PENZIJU

Rad Ustavnog suda mogao bi ponovo biti blokiran?

Jedan od sedam sudija i predsjednik Ustavnog suda Milorad Gogić u maju stiče uslov za penzionisanje, zbog čega bi rad te institucije ponovo mogao biti blokiran. Da potpunu blokadu ne možemo imati tvrde pravnici, dok iz partija poručuju da će, u slučaju da za to bude potrebe, o izboru novog sudije Ustavnog suda odlučiti dijalogom i doći do dvotrećinske većine.

Krajem prošle godine kompletiran je Ustavni sud, a jedan od sedam sudija i predsjednik Milorad Gogić već u maju stiče uslov za odlazak u penziju. Iako je javni poziv za izbor novog sudije već rapisan, dosadašnja praksa pokazala je da to nije jednostavan proces. U Ustavnom sudu ostaće šest sudija pa, tvrdi struka, potpunu blokadu ne možemo imati.

"Mislim da ćemo ponovo gledati jednu scenu, samo što sada imamo tri na tri sudije pa ne bi trebalo da dođe do blokade posebno kada je u pitanju ustavna žalba, tu se odlučuje u vijeću od troje sudija, međutim kada imate ocjenu ustavnosti zakona onda tu Ustavni sud odlučuje u plenumu od sedam sudija i tu može doću do blokade", kazao je profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Mediteran Miloš Vukčević.

Da će se dogovor o novom sudiji Ustavnog suda brzo postići, smatra predsjednica skupštinskog Ustavnog odbora Simonida Kordić. Sudeći po dosadašnjem radu ovog skupštinskog saziva, Kordićeva očekuje da će se novi sudija ovog puta brže izabrati.

"Ali kada to kažem moramo imati u vidu činjenicu da ustavna rješenja koja sada postoje ostavljaju jedan prostor i mogućnost da dođe do blokade do donošenja određenih odluka upravo zato što u Ustav nijesu ugrađeni deblokirajući mehanizmi", kazala je poslanica Nove Srpske Demokratije Simonida Kordić.

Da veći dio tog procesa zavisi od vlasti i kakav će dijalog voditi za opozicijom - smatraju u DPS-u. Razgovor je, kažu iz parlamentarne većine, neophodan.

"Za to je neophodna dvorećinska većina i mislim da je jako loše izbjegavati duh zakona i duh Ustava iz 2013. godine kada je jasno uspostavljeno da se na takvoj poziciji u pravosuđu treba da usaglase vlast i opozicija", kazala je poslanica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč.

"Dijalog se ne odvija samo pred kamerama, pred kamerama je samo poziranje u situacijama dijaloga ali je vrlo važno da se ti procesi otvore, jer ne možemo čekati posljednji trenutak, u svim slučajevima a ne samo u izboru Ustavnog suda", dodala je Kordić.

A da će dogovor za sedmog sudiju Ustavnog suda biti politički - tvrdi Vukčević.

"Kriterijumi neće biti profesionalnost, stručnost i znanje nego će biti partijska odnosno politička podobnost i to će biti demotivišuće za sve pravnike koji imaju iskustva, znanja i struku, jer kad nemate uvjerenja da će profesinalizam biti ključan onda ne možete očekivati da se kvalitetni ljudi jave za sudiju Ustavnog suda", dodao je Vukčević.

No, ukoliko prođe predlog ministra pravde Andreja Milovića da se podigne starosna granica za odlazak u penziju sudija Ustavnog suda, u taj proces nećemo ući tako brzo. Milović je to inicirao na jučerašnjoj sjednici Ustavnog odbora, ocjenjujući da nije dobro da sudije Ustavnog i Vrhovnog suda sa 65 godina idu u penziju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније