Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 03. 2013. 14:35 >> 20:58
2

OJAČATI KAPACITETE

Povećava se broj osoba koje traže azil

Crna Gora mora ojačati administrativne i tehničke kapacitete Kancelarije za azil, jer je evidentno povećanje broja osoba koje traže taj status, ocijenjeno je iz Vlade.

Od 2007. godine podnijeto je 1.938 zahtjeva lica koja su tražila azil, prenijela je agencija Mina.

"U Crnoj Gori na snazi su četiri dodatne zaštite i jedno lice ima odobreni status izbjeglice", kaže se u informaciji Ministarstva unutrašnjih poslova o sistemu azila u državi.

Ocjenjuje se da izvor nezakonitih migracija dolazi iz Grčke, preko čije teritorije, nezakoniti migranti, uglavnom bez dokumenata, dolaze do teritorije Albanije, Makdonije, Srbije i Kosova i dalje kao tranzit koriste Crnu Goru.

"Predstojeći ulazak Hrvatske u EU dodatno će otežati poziciju Crne Gore, jer će nezakoniti migranti tražiti najkraći put da stignu do članica EU. Zato je realno očekivati povećanje takvih migracija sa elementima organizovanosti", navode MUP-a.

Ocjenjuje se da administrativni i tehnički kapaciteti Sektora granične policije za nadzor granice nijesu zadovoljavajući.

"Zato je potrebno uložiti dodatne napore kako bi ova služba mogla nesmetano da obavlja zadatke iz svoje nadležnosti", kaže se u Informaciji.

Granična policija je prošle godine spriječila 608 osoba da nezakonito pređu granicu.

Saopšteno je da se u Spužu gradi Centar za tražioce azila, koji je projektovan za 65 lica. Realizacija projekta je u završnoj fazi i u toku je postupak izdavanja upotrebne dozvole.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније