Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 05. 2014. 18:33 >> 18:35

INICIJATIVA HRA

Ustavni sud obustavio izbor VDT-a

Ustavni sud je, na inicijativu Akcije za ljudska prava, pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti odredaba Poslovnika Skupštine kojima je, suprotno Ustavu, dopisan treći krug glasanja za Vrhovnog državnog tužioca. Pokrenut je i postupak za privremenu obustavu izbora VDT-a, po osporenim odredbama.

Kako je saopšteno iz HRA, oni pozdravljaju tu odluku iako im, kako navode, nije jasno zašto Ustavni sud nije ranije reagovao i spriječio da Skupština 14. aprila sprovede treće glasanje o kandidatu za VDT-a, s obzirom na to da su inicijativu podnijeli 28. marta.

Ohrabruje što je Ustavni sud u svojoj preliminarnoj odluci konstatovao da je Skupština ’prekoračila ovlašćenja’ i da je ’osporenim odredbama člana 178 st. 6. i 7. Poslovnika, u suštini, izbor VDT, u materijalnom smislu, uspostavila na način suprotan Ustavu propisujući dodatno, treće i četvrto glasanje”, kaže se u saopštenju.

U HRA očekuju da Ustavni sud konačnu odluku, po toj inicijativi, donese u najkraćem mogućem roku i tako omogući da se VDT izabere što prije, na ustavan način.

„Konačna odluka Ustavnog suda biće izuzetno značajna za zaštitu načela ustavnosti, po kojem se se Ustavne odredbe ne mogu mijenjati aktima niže pravne snage“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније