Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 03. 2013. 21:23 >> 21:15
1

SPORT,PLES, UMJETNOST

Dan žena u Molu

Međunarodni dan žena, 8. mart, koji slavi dostignuća žene u svim oblastima djelovanja, obilježen i u šoping centru "Mall of Montenegro", zanimljivim programom u tri segmenta.

 

 

„Mall of Montenegro ovom osmomartovskom akcijom još jednom pokazuje kulturu društveno odgovornog ponašanja i ostaje siguran saveznik lokalne zajednice u nastojanju da život svih ljudi u gradu i šire, učini plemenitijim i ljepšim za sve građane“, izjavila je Dobrica Savić, Marketing menadžer Mall-a, komentarišuću program.

 

 

Na trgu ispred mola upriličena je ženska fudbalska utakmica na kojoj su djevojke, članice A selekcije reprezentacije Crne Gore, demonstrirale svoje vještine i umijeće u tom, za mnoge, tradicionalno muškom sportu. Reprezentativke za mjesec dana kreću na “preliminarnu rundu” u Litvaniju, te igraju za plasman na svjetsko prvenstvo u Kanadi 2015. godine.

Drugi program bio je „Zaplešite sa nama, za ekonomsku slobodu žene“ u Mall-u. Sve zainteresovane dame, a bilo ih je mnogo, plesale su zajedno sa plesnim klubom Diva, Montenegro dance, Hajdana’s lady fitness-om, fitness studiom Ksenija i javno iznosile svoje mišljenje o položaju žene u crnogorskom društvu. Neke su i na panou u holu ostavile poruke na tu temu. Prigodni pokloni od Mall-a i Cosmetics marketa, uručeni su učesnicama.

Ljiljana Raičević je u ime Sigurne ženske kuće kazala da žene čine većinu ekonomski neaktivnog, kao i većinu nezaposlenog stanovništva. Uprkos većem radnom opterećenju u poredjenju sa muškarcima, žene rade manje plaćene poslove, koncentrisane su na hijerarhijski nižim zaposlenjima, češće rade na određeno vrijeme i na part-time poslovima.

 

 

U kontekstu fleksibilizacije tržišta rada i fiskalne discipline žene su (kao i muškarci) prisiljene na nove oblike rada što podrazumijeva privremena i nesigurna zanimanja u kojima su njihova prava teško narušena. No, položaj žena dodatno je otežan činjenicom da one većinski snose troškove društvene reprodukcije, što uslijed procesa demontiranja socijalne države i njezinih usluga dovodi žene u poziciju otvorenu spram višestruke eksploatacije.

„Vašim aktivnim učešćem i raspravom o navedenim pitanjima želimo Osmom martu vratiti njegov značaj praznika solidarne borbe za radnička prava, kao i upozoriti na transformaciju njegovog značaja kao indikativnu za 'mjesto' dodijeljeno feminizmu u aktuelnom društvenom sistemu. Cilj našeg okupljanja kao i zabave sa igrom koja opušta je da nas povežemo, da zajedno kažemo što tražimo, što nas tišti“ dodala je Ljiljana Raičević.

Treći segment programa bila je Aukcija djela akademskih slikara. Saša Brnović, Nikica Raičević, Milijana Vujović i Zoran Petrušić, ponudili su svoja djela kako bi se prikupila sredstava za Sigurnu žensku kuću. Oni su nagrađivani za likovno stvaralaštvo u zemlji i inostranstvu, a predstavili su se uglavnom uljem na platnu i akvarel tehnikom. Za sve ljubitelje umjetnosti, izložba će trajati do 15. marta, do kada će moćida kupe djela. Prvog dana su već prodate dvije slike.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније