Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 04. 2014. 23:10 >> 23:22
1

40 GODINA UNIVERZITETA

Jubilej vrijedan poštovanja

Nije neskromno reći da je 29. april 1974. bio uvod u 21. maj 2006. godine i da nije bilo našeg Univerziteta ne bi bilo ni današnje Crne Gore. I zato mi zaista jesmo državni univerzitet, kazao je rektor Univerziteta Crne Gore Predrag Miranović na večerašnjoj svečanoj akademiji upriličenoj povodom jubileja.

“Osnivanje Univerziteta Crne Gore jedan je od najznačajnijih događaja u crnogorskoj istoriji, a njegovi bivši i sadašnji studenti prepoznatljivi su po znanju u zemlji i inostranstvu”, kazao je ministar prosvjete Slavoljub Stijepović na akademiji održanoj u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Miranović je kazao da je Univerzitet Crne Gore nastao zahvaljući velikom odricanju građana naše zemlje, koja su izraz volje za promjenama društva u kojem živimo.

On je, govoreći o ulozi Univerziteta u crnogorskom društvu, koje je izloženo raznim izazovima, naveo da UCG ne bi trebalo da učestvuje u podjelama bilo koje vrste.

“Univerzitet nikada nije strana u sporu ni sa kim, jer to nije u biću univerziteta kao institucije, ali to ne znači da ne treba da prati glavne društvene tokove, istražuje uzroke podjela i pronalazi moguće načine njihovog prevazilaženja. Međutim, Univerzitet ne može i ne smije da ćuti kada god se, na bilo koji način, ugrožavaju akademske i stvaralačke slobode. Postojanje ovih sloboda jeste jedan od osnovnih uslova izvan i iznad kojih univerzitet ne može da ostvaruje svoju ulogu u društvu. Ugrožavanja tih sloboda bilo je u svim vremenima i biće ga sve dok kao društvo ne izgradimo institucije i ne stvorimo korektive koji će to onemogućavati”, rekao je Miranović.

Stijepović smatra da današnja Crna Gora može da se ponosi blistavim umovima čijim su znanjem ojačani temelji države, kao što može da vjeruje u obrazovanje onih koji su stekli diplome na UCG u prethodnom periodu.

“Doprinos UCG ogleda se kroz njegovu aktivnu ulogu u procesu evroatlantskih integracija. Vlada Crne Gore je svjesna da visoko obrazovanje ima vitalnu ulogu u formiranju društva”, istakao je Stijepović.

Student povjerenik Univerziteta Crne Gore Miloš Pavićević kazao je da stalni podsticaj studentima za dalji napredak, pravac je koji treba da podrže nadležne institucije i zajednica.

“Studenti su generator razvoja cjelokupnog društva i nosioci bolje budućnosti”, poručio je Pavićević i dodao da vjeruje da za Univerzitet dolaze bolji i uspješniji dani, uprkos ekonomskoj krizi sa kojom se suočio u prethodnom periodu.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, ministarka nauke Sanja Vlahović, ministar saobraćaja Ivan Brajović, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič, rektor Univerziteta Mediteran Slobodan Backović, novoizabrana rektorka Radmila Vojvodić, ministar kulture Branislav Mićunović, predsjednik COK-a Duško Simonović i mnoge druge zvanice.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније