Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. / R.B. ]

15. 12. 2023. 10:58 >> 16:16
4
Čitaj mi:

NENAD BABIĆ

Bivši direktor kupio stan u Beogradu, ASK će ispitati

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) ispitaće da li je bivši izvršni direktor Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG) Nenad Babić prekršio odredbe Zakona o sprječavanju korupcije time što nije prijavio kupovinu stana na atraktivnoj lokaciji u Beogradu. Kako su saopštili Portalu RTCG, u slučaju utvrđivanja osnova pokrenuće postupak. Babić je Portalu Javnog servisa potvrdio da je stan na Vračaru kupljen, ali ističe da je sve uradio u skladu sa zakonom.

Bivši direktor ŽPCG kazao je da je 14. januara 2021. godine zaključio ugovor o kupovini stana od 49 kvadrata u Gročanskoj ulici, ali da u vrijeme zaključenja ugovora "zgrada nije bila ni u nivou površine placa".

"Stan je na upotrebu predat tek 4. novembra 2022. godine. Smatrao sam da mogu da računam na vlasništvo stana tek po prijemu stana", kazao je Babić, koji je na direktorskoj poziciji bio od 2019. do marta 2021. godine. 

Istakao je da mu je vrlo jednostavno da dokaže porijeklo sredstava za kupovinu stana.

"Moja kćerka je rođena 1993. godine. Kao brižni roditelji razmišljali smo o potrebama svoje kćerke. Ja imam suprugu koja je ljekar. Oboje smo izdvajali novac za nju i čuvali ga. Ne znam da li ćete vjerovati, ulog moje kćerke je 30.000 eura. Sredstva potiču od njenog rođenja, svih rođendana, punoljetstva, male mature, velike mature, upisa medicinskog fakulteta u Beogradu, završetka fakulteta. Sva novčana sredstva koja je primala, sačuvala je", navodi se u odgovoru Babića.

Dodaje da je od Montecarga, gdje je radio, dobio 39.200 eura kao sredstva za rješavanje stambenog pitanja.

"Ako računamo ušteđevinu kćerkinu i mojih oko 40.000 eura, to je 70.000 eura. Prijavio sam ušteđevinu od 40.000 eura, do uplate tih sredstava po ugovoru o kupovini stana. Kada sam sredstva uplatio za stan ja taj novac nijesam imao, a stan je bio tek iskopana rupa sa prvom pločom za garaže. Ja i moja supruga smo od kćerkinog upisa fakulteta u Beogradu svaki mjesec izdvajali određen iznos, nekada manje, nekada više, racunajući da joj kupimo stan u Beogradu, obzirom da je iskazala želju da živi u tom gradu. Novac smo štedjeli uskraćujući sebi zimovanja, ljetovanja, skupu garderobu", istakao je Babić.

Po Zakonu o sprječavanju korupcije, javni funkcioner je dužan da, u roku od 30 dana od dana stupanja na funkciju, podnese ASK-u o svojoj imovini i prihodima, kao i o imovini i prihodima bračnog i vanbračnog supružnika i djece ukoliko žive u zajedničkom domaćinstvu.

U slučaju uvećanja imovine preko 5.000 eura, funkcioner je dužan da to prijavi u roku od 30 dana.

"Javni funkcioner kome je prestala funkcija dužan je da jednom godišnje u naredne dvije godine po prestanku funkcije podnese Izvještaj Agenciji, sa stanjem na dan podnošenja Izvještaja", piše, između ostalog, u Članu 23 Zakona.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније