Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 03. 2013. 11:53   >>  12:08 2

8. MART

CG: Žene nedovoljno zastupljene

Položaj pripadnica ljepšeg pola u Crnoj Gori se mora unaprijediti, ocijenili su povodom Dana žena, ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, kao i predstavnici UNDP-a i UNHCR-a.

Stalni koordinator Sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski, kazao je da rodna ravnopravnost treba da bude vodeći princip u svim nacionalnim politikama. I Vrbenski primjećuje da su žene u Crnoj Gori nedovoljno zastupljene na pozicijama sa kojih se donose odluke.

,, Samo 17 % poslanika u Skupštini su žene. Takođe, postoji očigledan jaz između žena i muškaraca u smislu pristupa start-ap kreditima, ili razvoja već postojećeg biznisa. To je posljedica činjenice da mali broj žena može da obezbijedi garancije za vraćanje kredita u vidu hipoteke, jer samo 5% njih su zvanične vlasnice nepokretnosti“, kazao je Vrbenski.

Da je rodna ravnopravnost najvažnija za postizanje jednakosti, razvoja i mira, poručuju i predstavnici UNHCR-a u Crnoj Gori.

Indu Mohandas podsjeća da je Crne Gora jedna od zemalja Ujedinjenih nacija, koje su ratifikovale Konvenciju o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena.

,,No, da li to mijenja situaciju na terenu? Svjesni smo da su mnogi rodni stereotipi još prisutni. Da ilustrujem, 92% ljudi u Crnoj Gori svjesno je da nasilje u porodici postoji, kao i da su žrtve nasilja uglavnom žene. Međutim, samo 13% njih bilo bi spremno da otvoreno govori o ličnim iskustvima, djelimično zbog tradicionalnog uvjerenja da bi svaki porodični problem trebalo da ostane u porodici, ali dijelom i zbog toga što ne vjeruju da bi ih institucije mogle zaštititi“, kazala je Mohandas.

Ministar Numanović je  kazao da o pravima žena ne treba govoriti samo danas, već 365 dana u godini. U Crnoj gori je, kaže, proteklih godina urađeno mnogo na unaprjeđenju položaja žena, ali i da treba marljivo raditi kako bi ravnopravnost muškaraca i žena zaživjela u praksi.

,,I pored učinjenih pomaka i pozitivnih rezultata, moramo priznati svakako da su žene u najvećem broju  žrtve porodičnog i seksualnog nasilja, da su u mnogim situacijama manje plaćene od muških kolega, da se susreću sa diskriminacijom na radnom mjestu, da su manje zastupljene na vodećem mjestu“, kazao je Numanović.

Nataša Labudović, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније