Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 03. 2013. 09:24 >> 14:05
6

NAUČNE PROGNOZE

Micev: Nema ledenog doba

Meteorolog Branko Micev kazao je za Portal RTCG.ME da nije realno da na planeti nastupi ledeno doba, kao što predviđaju pojedini naučnici.

Ruski naučnici Baškin i Galjulin iznijeli su tezu da će 2014. nastupiti malo ledeno doba što je, kako smatraju, uslovljeno cikličnim karakterom klimatskih promjena. Oni tvrde da će malo ledeno doba trajati od 500 godina.

Micev smatra da teza ruskih naučnika, nije zasnovana na naučnim dokazima.

„Ne znam na osnovu kojih metoda je Baškin zasnovao svoje tvrdnje i da li su te metode uopšte naučno priznate. U tezi se pominje da se Sunčeva aktivnost smanjuje i da Zemlja prima samo stomilijarditi dio njegove energije. Iznošenje takvih procjena je u domenu koji ne zaslužuje naučnu dimenziju“, smatra Micev.

Teze Rusa su u suprotnosti, sa teorijom srpskog naučnika Milutina Milenkovića, koji je matematički potvrdio kako nastaje ledeno doba.

„Samo Milankovićevom metodom se može utvrdi kada će nastupiti ledeno doba. Njegova teorija je, 1976. u časopisu „Science“, priznata kao naučna metoda o postanku ledenih doba. Milanković je najcitiraniji i najčitaniji srpski naučnik svih vremena u svijetu, a NASA ga je uvrstila u 10 najvećih umova u naukama o Zemlji. Zato na Marsu i Mjesecu krateri nose njegovo ime. Ja više vjerujem naučno priznatoj metodi, nego izjavama Baškina“, kategoričan je Micev.

 

Tvrdnje da će se Temza zalediti i da će drveće u Moskvi da puca, Micev vidi kao neosnovane i dodaje da se to može dogoditi bilo kad, a ne samo u ledenom dobu.

„Prema tome, u jeku globalnog otopljenja, mi možemo da doživimo nagle prodore ledenih i toploh tropskih talasa hazarnog karaktera, kao što su veliki požari ili hladni talasi, a u obje situacije građani će biti ugroženi'', zaključuje Micev.

Globalno otopljenje, kao globalni problem planere, dobilo je marketinšku i političku dimenziju, kaže Micev i podsjeća da je Svjetska meteorološka organizacija zadužila međuvladin panel za klimatske promjene da izvrši ratifikaciju i objasni razloge otopljenja.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније