Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.Љ.

03. 12. 2023. 10:09 >> 14:16
1

HNV

"Važno da se Hrvati izjasne o svom identitetu"

Popis je prilika da i Hrvati kažu da su u Crnoj Gori vjekovima, da imaju duboke korijene, da su obilježili i obogatili njenu kulturu i istoriju i uljepšali njenu sliku pred svijetom, saopštilo je Hrvatsko nacionalno vijeće. Naglasili su da je neizmjerno bitno da se svi Hrvati Crne Gore odazovu i glasno i jasno izjasne o svom identitetu.


„Danas ne počinjemo da se prebrajamo i dijelimo, nego da se sabiramo i bolje upoznamo tko smo i kakvi smo kao društvo i država“, poručuju iz HNV.

Navode da je ova država zbir svih njenih građana čije je suvereno pravo da sami slobodno odlučuju kojoj etničkoj grupi pripadaju, kojoj konfesiji i kojim jezikom govore.

„Zato je neizmjerno bitno da se svi mi, Hrvati Crne Gore, odazovemo i glasno i jasno izjasnimo o svom identitetu kako bi Crna Gora ostala upravo takva, multietnička i multikonfesionalna, kakva je jedina moguća i kakva je definirana i Ustavom i svojim bićem“, navodi se u saopštenju.

Zato je ovaj popis, kako kažu, prilika da i Hrvati pokažu da su tu stoljećima, da imaju duboke korijene, da su obilježili i obogatili njenu kulturu i povijest i uljepšali njenu sliku pred svijetom.

„Za našu nacionalnu zajednicu je iznimno važno da pokažemo da ostajemo vjerni sebi i ovoj državi, kao povijesni činbenik njene samobitnosti i da smo svijesni svoje osobenosti, svoje vrijednosti, svog porijekla i identiteta“, poručuju iz HNV.

Zahvaljuju Vladi Crne Gore što je pokazala želju i uložila trud da kroz dijalog unaprijedi ovaj važan proces i obezbijedi savremene, evropske standarde kada su u pitanju pouzdanost i kontrola popisnih podataka.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније