Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 04. 2014. 10:21 >> 10:24

AGENCIJA UPOZORAVA

CKB pravi brojeve računa od matičnih brojeva

Crnogorska komercijalna banka AD Podgorica (CKB) krši Zakon o zaštiti ličnih podataka, jer broj žiro-računa sačinjava upotrebljavajući matični broj klijenta, utvrdila Agencija za zaštitu ličnih podataka.

 

Brojevi žiro-računa u CKB sačinjavaju se od oznake banke (510), kompletnog matičnog broja klijenta i dva broja koja su različita za svakog pojedinca.

To u praksi znači da kad klijent ove banke drugom fizičkom ili pravnom licu dostavi broj žiro-računa radi uplate ili isplate, druga strana ima uvid u njegov matični broj i može da ga zloupotrijebi ili da otkrije podatke o njegovom imovnom, zdravstvenom stanju...

"Generisanje matičnog broja na žiro-računu, kako je to u slučaju CKB, predstavlja obradu ličnih podataka u većem obimu i takav način obrade je suprotan članu 2. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti", stoji u mišljenju AZLP dostavljenom "Vijestima".

Iz Agencije upozoravaju na to da banka može imati matični broj klijenta, te podatke o vlasnicima i brojevima računa otvorenih u banci, ali da se te informacije, shodno Zakonu o bankama, smatraju bankarskom tajnom.

"Savjet smatra da se prilikom podnošenja zahtjeva za otvaranje računa u CKB obrađuju lični podaci u većem obimu nego što dozvoljava Zakon o zaštiti ličnih podataka, zbog čega će Agencija izvršiti nadzor u toj banci", zaključuje se u mišljenju koje je potpisao predsjednik Savjeta AZLP Šefko Crnovršanin.

Odgovarajući na pitanja "Vijesti" u vezi sa mišljenjem Agencije, iz CKB su kratko odgovorili da ne rade ništa suprotno Zakonu o zaštiti ličnih podataka: "Smatramo da CKB svoje poslovanje vrši u skladu sa propisima".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније