Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 04. 2014. 18:22 >> 22:03
13

PROSTOR ZA AMBASADE

Dogovorom sa Srbijom, štedimo novac

Crna Gora će uštedjeti dosta novca zahvaljujući dogovoru sa Srbijom o besplatnom ustupanju prostorija za ambasade dvije zemlje, saopšteno je Atlas televiziji iz Ministarstva vanjskih poslova. Slična saradnja već postoji sa Turskom, a u najavi je i sa Makedonijom.

Premještanje ambasade Srbije u bivšu zgradu "Puteva" je dobro rješenje za našu zemlju, jer je taj objekat prešao u vlasništvo Crne Gore kroz naplatu poreskih dugova imovinom, tako da će se smanjiti troškovi države za iznajmljivanje prostorija, kaže generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija, Predrag Stamatović.

Crna Gora je za zakup prostorija, većinom za potrebe konzularnih predstavništava, do sada trošila oko 7 ipo miliona eura godišnje.

"Na obostrano zadovoljstvo postigli smo dogovor sa Srbijom. Ustupaju se nekretnine bez naknade na neodređeno vrijeme", rekao je on.

Sa Srbijom je postignut dogovor da nove prostorije crnogorske ambasade u Beogradu budu u Čakorskoj 2. Pored ovakvog modela, Stamatović kaže da postoje još dva načina postizanja dogovora o korištenju objekata za konzularna predstavništva, što je Crna Gora sprovela sa Turskom i Makedonijom.

"Jedan način je ovo što smo mi urdili sa Srbijom, to je razmjena nekretnina, drugi je razmjena placeva što smo mi uradili sa Turskom i treći je oko lokacije koji ovih dana sprovodimo sa Makedonijom, gdje i mi i Makedonija zajedno tražimo prostor u trećim državama. Sporazum sa Makedonijom smo potpisali i za nekoliko mjeseci se može očekivati otvaranje prvog predstavništva", kazao je Stamatović.

Ambasada Srbije je još smještena u Hecregovačkoj ulici u centru Podgorice, dok se diplomatsko predstavništvo Crne Gore u Beogradu privremeno nalazilo u beogradskom Domu Sindikata.

Crnogorska ambasada u Beogradu godinama je bila smještena u vili "Crnogorka" na Dedinju, koja je nedavno vraćena porodici Karađorđević, po zakonu o restituciji.


Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније