Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 11. 2023. 15:32 >> 15:32

ŠIMUN-ŠELDON

Svjetska banka snažan partner zdravstvenom sistemu Crne Gore

Svjetska banka će nastaviti da pruža neophodnu podršku u finansiranju, tehničkoj pomoći i dijeljenju najboljih praksi zdravstvenom sistemu Crne Gore kroz zajedničku saradnju sa Ministarstvom zdravlja, čiji je cilj poboljšanje kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga, jačanje institucionalnih kapaciteta i unapređenje zdravstvenih politika.

To je zajednički zaključak nakon sastanka ministra zdravlja, dr Vojislava Šimuna i šefa kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, Kristofera Šeldona.

Kako se navodi u saopštenju, ministar Šimun zahvalio je predstavnicima Svjetske banke na stručnoj i ekspertskoj podršci koja ima kontinuitet kada se govori o sistemu zdravstva i izrazio nadu da će u narednom periodu ona biti učvršćena kroz niz strateških javnih politika implementiranih u sektoru zdravlja i zdravstvene zaštite stanovništva.

"Konkretizovao je dalje korake saradnje kroz podršku digitalnim procesima, nabavku medicinske opreme, uspostavljanje adekvatnog sistema nabavke i distribucije ljekova u cilju racionalizacije troškova, priprema protokola, kao i standarda u odlaganju medicinskog i farmaceutskog otpada", navodi se u saopštenju.

Šef kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu Kristofer Šeldon, kako se navodi u saopštenju, čestitao je ministru zdravlja imenovanje na novu funkciju i izrazio uvjerenje za uspješan nastavak saradnje.

"On je upoznao ministra sa procesom pripreme Partnerskog okvira za saradnju Svjetske banke sa Crnom Gorom za naredni petogodišnji period, koji predstavlja zajednički strateški dokument Svjetske banke i Vlade Crne Gore, a kojim se definišu prioritetne  razvojne oblasti na koje će se usmjeriti podrška Svjetske banke tokom ovog perioda", navodi se u saopštenju.

Reforma zdravstvenog sistema je, kako se dodaje, jedan od prioriteta podrške Svjetske banke i dalje aktivnosti na konkretnim projektima će se, kako su kazali, razrađivati u zavisnosti od prioriteta Vlade Crne Gore i Ministarstva zdravlja.

"U tom procesu će se definisati obim podrške sektoru zdravstva", zaključuje se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније