Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 04. 2014. 07:58   >>  07:57

PODACI KCCG

Za godinu 2.000 oboljelih od raka

U Klinici za onkologiju i radioterapiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) prošle godine registrovano je oko 2.000 oboljelih pacijenata od karcinoma. Od tog broja evidentirano je oko 200 novooboljelih od raka debeleg crijeva, što je znatno veći broj od očekivanog.

  

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), u Crnoj Gori godišnje bi maligna oboljenja mogla pogoditi oko 2.000 građana. Crna Gora nema zvaničan registar oboljelih od malignih bolesti.

Direktor Klinike za onkologiju i radioterapiju dr Nebojša Crnogorac rekao je Vikend novinama da su 2013. godine zabilježili znatno veći broj karcinoma debelog crijeva nego što su očekivali. On je rekao da je od ukupnog broja evidentiranih na Klinici tokom 2013. godine bilo 1.090 žena oboljelih od malignih bolesti.

"Karcinom debelog crijeva prošle godine otkriven je kod 126 muškaraca i 88 žena. Vjerovatno je više evidentiranih karcinoma, jer se sada podaci sabiraju na jednom mjestu, kao i zbog realizacije skrining programa", objasnio je dr Crnogorac.

On je upozorio da je 2013. godine karcinom grlića materice otkriven kod 106 žena, te da se radi o frapantnom oboljenju.

"Rak grlića materice je jedan strašan karcinom kod žene koji se prvo javlja epidemiološki kao infekcija", rekao je Crnogorac, navodeći kako se tumor, nažalost, kod nas veoma često otkriva u kasnoj fazi.

Ljekari Klinike za onkologiju i redioterapiju prošle godine su registrovali karcinom dojke kod 304 žene.

"Mi smo godinama operisali između 200 i 300 oboljelih od raka dojke. Prošle godine smo imali više od 300 pacijentkinja sa ovim karcinomom, što znači da se malo bolje radio skrinig. Mi smo zemlja koja bi godišnje, prema procjenama, trebalo da ima oko 250 oboljelih od karcinoma dojke", kaže Crnogorac.

U Crnoj Gori, kako upozorava, za očekivati je da raste broj oboljelih od karcinoma jer stari naša populacija.

"Rak je bolest starije populacije. Još jednom ću ponoviti, mora se raditi na tačnom registru koji treba da ima Institut za javno zdravlje. Informacije o umiranju od bolesti treba da stižu u Institut. Mi realno nemamo prave podatke koliko je recimo žena umrlo od raka dojke", zaključio je Crnogorac.

Inače, Crna Gora godišnje za ljekove u onkologiji troši sedam miliona eura.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније