Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J. [ Portal RTCG ]

09. 11. 2023. 11:25 >> 11:55

ODRŽANA KOMEMORACIJA

Bubreško je istinom i etičkim standardima branio Crnu Goru kojoj je posvetio sebe

Miodrag Baćko Bubreško bio je zaštitni znak svakog studija iz kojeg se čuo njegov glas, a njegov novinarski put bio je avantura satkana od znanja, truda, ljubavi i strasti. Uvijek se borio za istinu u profesiji i životu, jer jedno bez drugog ne mogu, kazao je urednik u Radiju Crne Gore Mirsad Rastoder, na komemoraciji povodom smrti istaknutog novinara i kolege.

Dugogodišnji crnogorski novinar Miodrag Bubreško preminuo je 6. novembra u Podgorici u 64. godini, a sahranjen je na gradskom groblju u Nikšiću.

“Nenadni odlasci su najbolniji, te zato unaprijed tražim oprost za moguće manjkavosti u ovom slovu. Govoriti u ovakvim prilikama nije ni jednostavno ni lako, naročito zbog bliskosti koju smo imali pa se riječi usled emocija mogu pretvoriti u sladunjavost i patetiku koju je Baćko prezirao. On je kolega sa kojim sam prijateljstvom i profesijom povezan duže od 25 godina. Tog 6. novembra 2023. je umjesto na jutarnju kafu uz cigaretu i prijateljske šutnje stigao do bolnice i otišao. Otišao, u nadam se, pravedniji svijet”, ispričao je Rastoder govoreći o svom prijatelju i kolegi sa kojim je dugo godina dijelio redakciju.

Miodrag Bubreško, od oca Miloša i majke Ljube, rođen je 3. januara 1960. godine, u Nikšiću.

Rastoder kaže da ga je iz školskih klupa, njegovo specifično i nadareno govorenje poezije odvelo u Zahumlje, instituciju kulture kojoj je prirodno i pripadao, a odatle 1983. godine u studio Radio Nikšića.

“Početkom 90 - ih zbog antiratnih stavova našao se u podrumu marketinga Radio Nikšića da bi kasnije krišom pisao za Dnevni Telegraf Slavka Ćuruvije. U Radio Crne Gore došao je 1998. godine kao urednik emisije Mozaik, a ubrzo i centralne informativne emisije “Novosti dana”. Bilo je to vrijeme emancipacije dobrog starog radija i glasa tolerancije koji se daleko čuo u tim teškim godinama i vremenima, a Baćko nam je bio perjanica”, kazao je Rastoder.

Prisjećajući se starih vremena, rekao je da su tada informacije temeljito provjeravane, te da su bile jasne i adekvatne, odnosno namijenjene svim građanima. 

“Njegove novosti dana su trajale duže, jer je robovao principu da javnost ima pravo da zna. Nije se moglo desiti da mu promakne vijest, a imao je izoštren novinarski nerv, umijeće i znaje da prepozna šta je vijest, a šta prikrivena propaganda i manipulacija. Iza svega je vjerovao da se istinom i etičkim standardima najbolje brani Crna Gora kojoj je posvetio cijelog sebe”, istakao je Rastoder govoreći o Bubrešku.

Iz redakcije Radija Crne Gore, radio je i na trećem programu TVCG, gdje je vodio debatu “Utisak neđelje”.

“U kojoj je autorirtivno promovisao dijalog ali i izvorne vrijednosti crnogorskog jezika. Godine 2002. je prešao u Televiziju In i veoma uspješno uređivao informativni program i žurnal emisije koje i danas mogu biti školski primjer uravnoteženosti i sadržajne sveobuhvatnosti informative u elektronskim medijima. Radio je u radiju Antena M, gdje je vodio emisiju “U sred srijede”. U svim emisijima ono što može biti primjer drugima, je da je uvažavao goste koje nije prekidao u sred rečenice. Otkrivao je kod gostiju ono što javnost treba da zna. U aprilu 2013. godine vratio se u Javni servis”, ispričao je Rastoder.

Bubreškovim glasom obojene su mnoge dokumentarne emisije, a radio je i drame u kojima je “posvećeno ravnopravno vodio dijalog sa profesionalnim glumcima koji su govorili da je šteta što nije sebe posvetio glumi”.

“Ponekad nikšićki tvrdoglavo, bunrno i temperamentno, ali krajnje iskreno i dobronamjerno, branio je suštinu građanske Crne Gore za koje je davao i dao sebe, a ništa nije zaradio sem visokog uvažavanja kod onih koji su htjeli da ga čuju i razumiju”, istakao je Rastoder.

Bubreško je ne samo u redakcijama, već i u Medijskom savjetu za samoregulaciju dao nemjerljiv doprinos.

“Nije se žalio niti govorio o svojim problemima. Znamo da je bio posvećen roditeljskom naumu da mu sin izraste u duhu čojske Crne Gore. Pamtiću tvoj pogled na onaj naš okrugli studijksi sat koji će od sada kucati nekim drugačijim tempom i mjeriće vrijeme nekim drugim ljudima”, poručio je Rastoder svom prijatelju.

Kazao je da je Bubreškov iznenadni odlazak potvrda da je novnarski život kao “hajdučki - neopisivo lijep i nepopravljiv, ali pun grkog korijenja i ljutih trava”.

“Oko moje zaslužio si trajno sjećanje i vjeru da je, kako je Meša Selimović zapisao - smrt  rađanje”, zaključio je Rastoder.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније