Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

А.М.

06. 11. 2023. 10:50 >> 16:47

LACMANOVIĆ O POPISU

Softver za provjeru dobar uz primjenu "trostrukog ključa"

Ekspert za zaštitu podataka o ličnosti Radenko Lacmanović ocijenio je u emisiji Link na Radiju Crne Gore da je dobro je što je nova Vlada odgodila popis za mjesec dana. On smatra da provjera podataka iz popisnice putem softvera može biti valjana samo ukoliko se za pristup primijeni takozvani "trostruki ključ", dok je provjera putem samo matičnog broja loša zbog potencijalne zloupotrebe podataka.

Lacmanović je kazao mu djeluje da će problem provjere popisanih podataka biti riješen.

Kaže da najave koje smo imali, da bi softver koji bi se uspostavio za tačnost podataka koje smo dali popisivačima, funkcionisao samo na osnovu matičnog broja, ukazuju da se radi o neprihvatljivom rješenju.

"U više sam navarata kazao da je takva ideja neprihvatljiva, neodrživa i ne bi garantovala nikakvu zaštitu ličnih podataka. I ne samo podataka ličnih, nego i ostalih. Matični broj je previše iskompromitovan u Crnoj Gori, lako je do njega doći i to bi značilo da bilo ko sa vašim matičnim brojem može provjeriti i doći do podataka koje ste dali popisivačima, ne samo nacionalno, jezički i vjereski nego i podataka o kvalitetu, zdravstvenom stanju, socijalnom statusu, imovini...", kaže Lacmanović.

Dodaje da će ovaj problem biti riješien kroz takozvani trostruki ključ.

"A to znači da će ljudi koji žele da provjere vjerodostojnost svojih podataka morati da ukucaju matični broj, broj lične karte i servisni broj na popisnom listiću. Servisni broj popisnog listića neće znati niko sem mi", pojašnjava Lacmanović.

Ocijenio je da će Monstat, uz određene promjene za koje ima vremena do 30. novembra, biti spreman za popis.

"Ako su svi spremni na kompromise, odricanja i saradnju, postoji dovoljno vremena. Procedura je poprilično složena. Vjerujem da za to ima vremena i da će već ove nedjelje biti mnogo toga odrađeno i da će popis biti održan 30. novembra. Ukoliko nijesu spremni na kompromise, bojim se da će se ponovo odgoditi do 1. aprila, i da ćemo imati iste zahtjeve i iste probeleme, što bi išlo u nedogled", istakao je Lacmanović.

On je kazao je mišljenja da oni koji traže odlaganje popisa imaju veću bojazan od popisivanja imovine.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније