Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 03. 2013. 13:10 >> 10:17
2

KAKO DO REZULTATA

Vlada: Realizovaćemo preporuke EK

Vlada će realizovati sve preporuke Evropske komisije, kako bi obezbijedila potpunu nezavisnost pravosuđa, što je preduslov za efikasnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. To će dovesti do procesuiranja i većeg broja pravosnažnih presuda, kaže za Portal RTCG.ME pomoćnica ministra pravde Svetlana Rajković.

U Vladi ponavljaju da je i EK konstatovala da Crna Gora ima solidan zakonodavni okvir za funkcionisanje pravosuđa, ali su svjesni da ga moraju unaprijediti.

,,To je moguće kroz izmjene Ustava, naročito u pogledu izbora predsjednika Vrhovnog suda, sastava Sudskog savjeta, izbora državnih tužilaca i Tužilačkog savjeta. Takođe, prepoznata je potreba unaprjeđenja uslova i kriterijuma za izbor sudija i državnih tužilaca, posebno onih koji napreduju i administrativnih kapaciteta Sudskog i Tužilačkog savjeta, kao i obezbjeđivanja finansijskih sredstava'', rekla je Rajković.

Od Crne Gore se, kaže, očekuje da kreira strateški plan za ispunjavanje preporuka.

,,Sve ocjene i preporuke iz Izvještaja EK će poslužiti kao putokaz u pripremi akcionih planova za otvaranje poglavlja 23, a na osnovu kojih ćemo razviti ciljeve i mjere za uspostavljanje nezavisnog pravosuđa u Crnoj Gori, kao preduslov za efikasnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala'', saopštila je Rajković.

Treba vremena za jačanje kapaciteta

Predstoji intezivan rad na usklađivanju zakonodavstva. U slučaju potrebe, uspostaviće se posebne organizacione jedinice u okviru institucija ili definisati nove nadležnosti organa, neophodnih za primjenu novih standarda.

,,U pogledu jačanja administrativnih kapaciteta, potreban je cijeli set aktivnosti kojima će se obezbijediti dovoljno službenika za sprovođenje i primjenu novih zakonskih rješenja i procedura, a i obuke neophodne za kvalitetnu i efikasnu primjenu novih propisa. Ciljevi su jasni, međutim, imajući u vidu kompleksnost svake od oblasti obuhvaćene u poglavljima 23 i 24, nerealno je očekivati da budu realizovani u kratkom roku'', smatra Rajković.

Neophodna sinergija svih organa

Vlada će pojačati kompletan sistem, kao preduslov za uspješnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

,,To je nemoguće bez profesionalnog, odgovornog i nezavisnog pravosuđa, snažne međuinstitucionalne i međunarodne saradnje, bez adekvatnih kapaciteta i znanja policije, tužilaštva i ostalih povezanih organa za sprovođenje kvalitetnih finansijskih i drugih istraga, čiji rezultati će dovesti do procesuiranja i pravosnažnih presuda. Naš zadatak je da u akcionim planovima planiramo sve potrebne korake, kako bi ove pretpostavke kako normativne tako i administrativne i tehničke, obezbijedili i rezultati će svakako uslijediti.'', poručila je Rajković.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније