Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

03. 11. 2023. 11:40 >> 11:43

VUKIĆ O PENZIJAMA

“Sudije Ustavnog suda da podnesu ostavke”

Odluka Ustavnog suda o ukidanju odredbe koje su propisivale da žene stiču pravo na starosnu penziju sa 64 godine, a muškarci sa 66 godina, sa pravom je izazvala veliko nezadovoljstvo i konfuziju, saopšttio je ekretar Izvršnog odbora Glavnog odbora SNP-a Dragan Vukić.

Kaže da smo svjedoci da su sudije Ustavnog suda jasno pokazale da im je kriterijum donošenja ovakve odluke vrlo proizvoljan.

“Ukidanjem dijela člana zakona ostala je samo jedna mogućnost za odlazak u penziju – 40 godina staža za oba pola i 61 godina života, što drastično mijenja uslove penzionisanja.
Sve institucije države su dužne da donose odluke koje su isključivo na zadovoljstvo svih naših građana kao i da poprave eventualne propuste kad oni nastanu”, navodi Vukić.

Poziva sudije Ustavnog suda, koji su učestvovali u donošenju “ovako nepromišljene i sporne odluke, da iskažu moralnu i profesionalnu odgovornost i podnesu ostavke”.

“Pozivam Skupštinu Crne Gore da kroz izmjene i dopune Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore stvore osnov za smjenu sudija Ustavnog suda, ukoliko donesu odluku koja bi direktno uticale na pravnu nesigurnost velikog broja građana, kao što je ova”, zaključuje Vukić.

Navodi da ostavljanje kao jedine mogućnosti za sticanje prava na penziju sa 40 godina staža osiguranja i 61 godinu života, otežava uslove koji su stvoreni za starije generacije, a, kako navodi, povećana je nemogućnost zaposlenja mlađih generacija, što ilustruje koliko je pogrešna odluka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније