Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J. [ Portal RTCG ]

19. 10. 2023. 13:50 >> 14:20
3

RADOVIĆ ZA PORTAL

Dio sudija bi da ukine da žene sa 64 godine idu u penziju

Nekoliko sudija ima interes da bude ukinut član 17, stav 1 i 2 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), što bi dovelo do toga da žene sa 64 godine neće moći da odu u penziju, a što bi vodilo daljem urušavanju Ustavnog suda, kazao je u izjavi za portal RTCG izvršni direktor Građanske alijanse Milan Radović.

Ustavni sud danas odlučuje o ustavnosti članova Zakona o PIO kojim su propisani uslovi za odlazak u starosnu penziju, posebno člana koji propisuje mogućnost ženama, da ukoliko to žele, ostvare takvo pravo prije prestanka radnog odnosa po sili zakona.

Prema našim saznanjima, postoji mogućnost da Ustavni sud na današnjoj sjednici, ukine ovu mogućnost, a Radović poručuje da moraju pažljivije pristupiti tako važnom pitanju.

“Imajući u vidu važnost ovog pitanja i da se ova odluka koju će donijeti sudije ne odnosi samo na mali broj građana nego na kompletnu jednu polovinu društva tj. na sve žene, smatram da je Ustavni sud mora pažljivije pristupiti cijeloj stvari, a prije svega uzeti u obzir praksu Evropskog suda za ljudska prava. Naime, kada su u konfilktu interesa, sudije se pri odlučivanju moraju izuzeti od odlučivanja, a u konkretnom slučaju se radi o nekoliko sudija na koje se ova odluka i odnosi”, upozorava Radović.

Pojašnjava kako Evropski sud za ljudska prava u presudi Mežnarić protiv Hrvatske kaže da se mora utvrditi postoje li, sasvim odvojeno od ponašanja sudija, provjerljive čnjenice koje mogu podstaći dileme u pogledu njegove nepristranosti.

“To podrazumijeva da je da li pri odlučivanju postoji u nekom predmetu legitiman razlog za strah da neki sudija nije nepristran i da li se taj strah može smatrati objektivno opravdanim”, ističe Radović.

Prema pravilu suda, između ostalog se kaže i da kad neko pravilo nije propisano, ne znači da sudija može da se ogluši o to pravilo.

“Jer činjenica da neke odredbe nekog pravila ili zakona te već pogađaju ili te u neposrednoj budućnosti pogađaju, zamagljuju činjenicu da nepristrasno odlučuješ”, navodi Radović.

Kako dodaje, pravilo suda kaže “da ako iz bilo kog razloga nezavisnost ili nepristrasnost sudije može biti dovedena u pitanje, sudija sam mora da se povuče”.

Radović smatra da je sada u pitanju situacija kada nekoliko sudija ima interes da ovaj član Zakona bude poništen.

"Ima li veće pravne situacije od ove kada sudija treba da bude izuzet? Ovo će sigurno voditi daljem urušavanju ugleda Ustavnog suda”, zaključuje Radović.

Ukoliko se ukine odredba člana 17 stvoriće se situacija da žene sa 64 godine ne mogu ići u penziju ukoliko žele da ostvare to pravo.

Zakon u članu 17 propisuje da “osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 66 godina života (muškarac), odnosno 64 godine života (žena) i najmanje 15 godina staža osiguranja”.

Piše i da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 40 godina staža osiguranja i 61 godinu života.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније