Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

15. 10. 2023. 10:20 >> 10:21

IJZCG

Pranje ruku najlakša preventiva protiv širenja virusa i bakterija

Institut za javno zdravlje Crne Gore obilježava Globalni dan pranja ruku u cilju podizanja svijesti o značaju pranja ruku kao najlakšoj i ujedno najisplativijoj i najvažnijoj preventivnoj mjeri sprječavanja širenja pojedinih zaraznih bolesti.

Globalni dan pranja ruku –15. oktobar prvi put je obilježen 2008. godine od strane Generalne skupštine ujedinjenih nacija i od tada se obilježava svake godine širom svijeta sa ciljem razvoja kulture i podizanja svijesti o značaju pravilnog pranja ruku vodom i sapunom na globalnom i lokalnom nivou.

“Ove godine se Globalni dan pranja ruku obilježava pod sloganom “Čiste ruke su na dohvat ruke” koji podsjeća na to da svako od nas treba da pruži doprinos u postizanju globalnih ciljeva higijene ruku. Ruke se ne peru u dovoljnoj mjeri često zbog nepostojanja osnovnih uslova za pranje ruku, ali takođe i zbog nedovoljne svijesti i razumijevanja koliko je ovaj jednostavan postupak efikasan u otklanjanju mikoorganizama kao što su bakterije i virusu koji izazivaju različite bolesti”, navodi se u saopštenju Instituta.

Kako ističu, istraživanja pokazuju da edukacija o pranju ruku u zajednici može smanjiti broj osoba koje se razbole od dijareje (proliva) za oko 23 odsto - 40 odsto; smanjiti broj izostanaka djece iz škola zbog gastrointestinalnih bolesti za 29 odsto - 57 odsto; smanjiti broj osoba sa oslabljenim imunim sistemom koje se razbole od dijareje za oko 58 odsto i smanjiti bolesti pluća i disajnih puteva, poput prehlade, u opštoj populaciji za oko 16 odsto - 21 odsto.

“Naročito je važno paziti na čistoću ruku kod djece, koja su najosjetljivija populaciona grupa. Istraživanja ukazuju na to da ustaljena navika pravilnog pranja ruku sapunom i toplom vodom može da sačuva više dječijih života nego druge medicinske intervencije, odnosno da upola smanji umiranje od bolesti praćenih dijarejom i da za četvrtinu smanjuje umiranje od akutnih infekcija pluća i disajnih puteva”, piše u saopštenju.

Takođe je dokazano da pranje ruku samo vodom nema ni približan učinak u sprječavanju širenja zaraznih bolesti.

“Pravilno pranje ruku toplom zdravstveno ispravnom vodom i sapunom dovodi do uklanjanja prljavština na rukama koje u sebi nose većinu mikroorganizama”, piše u saopštenju.
Navode da ruke treba prati prije i poslije jela; prije pripremanja hrane; prije i poslije dojenja/hranjenja i presvlačenja beba i male djece, anaročito prije i nakon posjete bolesnoj osobi.

“Ruke treba prati i pprije dodirivanja usta nosa ili očiju, nakon upotrebe toaleta; nakon rukovanja sa otpacima hrane ili pražnjenja smeća; nakon brisanja nosa, kašljanja, kijanja; nakon vožnje sredstvima javnog prevoza ; nakon kontakta sa životinjama i poslije svake aktivnosti prilikom koje se može doći u dodir sa zagađenim predmetima (mijenjanaj pelena, čišćenja iznošenja smeća, povratak kući iz šetnje, kupovine, posle igranja i sl.)”, zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније