Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 04. 2014. 23:25 >> 23:25
1

TIVAT

Taktilne površine za slabovide

Radnici specijalizovane beogradske firme na pješačkim prelazima raskrnice kod zgrade opštine u Tivtu danas su počeli postavljanje tzv. "taktilnih površina" kojima će biti olakšan prelazak ulice slabovidim i slijepim osobama.

Riječ je o pilot projektu koji sprovodi Sekretarijat za stambeno komunalne poslove i saobraćaj Opštine Tivat na osnovu Akcionog plana za prilagođavanje javnih saobraćajnih površina kretanju lica smanjene pokretljivosti i lica s invaliditetom.

Projekat je vrijedan oko 1.600 eura, a nakon prilagođavanja osam pješačkih prelaza na raskrnici Druge dalmatinske i Palih boraca, biće prilagođene i ostale rakrsnice i prelazi u gradu.

Prema riječima sekretara opštinskog Sekretarijata za stambeno komunalne poslove i saobraćaj, Zorice Gverović realizacija projekta nije bila jednostavno. "S obzirom na to da je riječ o novom projektu u Tivtu, ali i ostalim gradovima teško smo došli do firme koja može izvesti takve radove. Nakon ovih radova, uredićemo prelaze i u ostalim gradskim djelovima čime će se olakšati kretanje slabovidim i slijepim osobama", rekla je Gverovićeva.

Izrada Akcionog plana za prilagođavanje javnih saobraćajnih površina kretanju lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom zakonska je obaveza svih crnogorskih opština, propisana Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, donešenom 2008.godine.

Članom 165. Zakona naznačeno je da se svi objekti, posebno oni u javnoj upotrebi, u koje spadaju i objekti saobraćajne namjene- parkinzi, javne pješačke površine, pješački prelazi, ostrva, raskrsnice i slično, moraju prilagoditi uslovima za nesmetan pristup i kretanje licima smanjene pokretljivosti i licima sa invaliditetom.

Pošto većina opština nije donijela ovakve planove u roku od pet godina, kako je Zakon propisao, Ministarstvo za uređenje prostora okupilo je predstavnike opština i upozorilo na ovu obavezu. Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove i saobraćaj nacrt plana pripremio je u januaru.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније