Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 03. 2013. 19:25 >> 19:17

DEMANTI

Fond rada: Otpremnine isplaćivane samo iz budžeta

Fond rada demantovao je pisanja medija da su otpremnine isplaćivane od sredstava Evropske investicione banke, navodeći da je Fond sva potraživanja, uključujući i ona prema bivšim zaposlenima, isplaćivao isključivo iz sredstava obezbijeđenih iz budžeta Crne Gore.

„Iako je predviđena zakonska mogućnost da, osim iz budžetskih sredstava, Fond rada bude finansiran iz EU fondova, donacija i poklona, Fond u svom dosadašnjem radu nije dobijao sredstva iz ovih izvora“, saopšteno je iz Fonda rada.

Fond, kako se navodi, isplaćuje navedena potraživanja prema jasno propisanim kriterijumima, u skladu sa Odlukom o kriterijumima i načinu isplate potraživanja kod Fonda rada, u zavisnosti od priliva opredijeljenih budžetskih sredstava, bez bilo kakve selekcije ili diskriminacije po osnovu političke ili bilo koje druge pripadnosti podnosioca zahjeva.

Takođe podsjećaju da je od osnivanja Fonda rada, pa zaključno sa 11. januarom 2011., kada je istekao rok za podnošenje zahtjeva za isplatu potraživanja kod Fonda rada, za lica kojima je do 23. avgusta 2008., prestao radni odnos usljed stečaja i tehnoloških, ekonomskih i restrukturalnih promjena, podnijeto je ukupno 21.351 zahtjev od čega je do sada riješeno 10826 zahtjeva.

„Fond rada je sa obradom prvih zahtjeva počeo u drugoj polovini 2010. godine, i u tom periodu isplata je pratila donošenje rješenja. U prvoj polovini 2011. godine ubrzanom dinamikom je izvršena isplata za dio rješenja donesenih u 2010.godini, a što je teretilo sredstva opredijeljena budžetom za 2011.godinu, a to je i razlog koji je uticao na tok isplate u narednom periodu i situaciju da dinamiku donošenja rješenja ne prati isplata“, navodi se u saopštenju.

U 2012. Fond je ušao sa 3.439.836 eura obaveza po osnovu neisplaćenih potraživanja iz prethodne godine, a budžetom opredijelja sredstva za te nemjene su bila 2.100.000 eura.

„U cilju obezbjeđenja nedostajućih sredstava za isplatu po pravosnažnim i izvršnim rješenjima, krajem jula 2012., emitovane su obveznice države Crne Gore u vrijednosti od 5.999.490 eura.

Isplatu po pravosnažnim rješenjima Fond je vršio u kontinuitetu i prije priliva sredstava iz emisije državnih obveznica, koja su u prošle godine namjenski utrošena za isplatu 3.115 pravosnažnih rješenja, donijetih u periodu od jula 2011. do jula 2012.“, objasnili su iz Fonda.

Dinamika isplate potraživanja bila je, kako kažu, uslovljena isključivo prilivom raspoloživih sredstava, a nikako izbornim ciklusom ili bilo kojim drugim političkim razlozima, o čemu svjedoči i značajan broj isplata po pravosnažnim rješenjima u toku 2011.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније