Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 04. 2014. 16:47 >> 17:26
2

DESET GODINA

Godišnjica pogibije bugarskih đaka

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, i šefovi diplomatija Bugarske i Srbije, Kristijan Vigenin i Ivan Mrkić učestovali su danas u programu obilježavanja desete godišnjice od saobraćajne nesreće kada je kod mjesta Gostun stradalo dvanaest bugarskih đaka.

Ministri Lukšić, Vigenin i Mrkić posjetili su opštine Bijelo Polje i Prijepolje, gdje su se sastati sa gradonačelnicima Aleksandrom Žurićem i Emirom Hašimbegovićem i prisustvovali komemoraciji povodom desetogodišnjice tog tragičnog događaja.

Ministri su izrazili jedinstven stav o zajedničkoj budućnost tri države, koju treba učiniti što tješnjom i ljepšom, kako bi jedni drugima bili od pomoći i u trenucima kada se događaju nesreće kao ona prije deset godina, kada su talasi Lima odnijeli dvanest učenika iz Bugarske.

Lukšic smatra da ambijent koji vezuje tri grada i tri države treba stalno unapređivati i činiti ga što ljepšim.

"Važno je da zajednički ambijent učinimo povoljnijim i boljim, da stvorimo uslove koji će nam dati nove šanse i da iz ovakvih tragedija učimo, ali i da one istovremeno budu motivacija i inspiracija da zajednički radimo za bolju budućnost", kazao je Lukšić.

Vigenin  smatra da se tragedija koja se desila na današnji dan, prije deset godina, prelila u nešto što je ojačalo saradnju i solidarnost  među trima državama.

"Bila je to lekcija koja je pokazala da je prošlo vrijeme dioba i da je otvoreno novo u kojem će države na Balkanu krenuti zajedničkim putem ispunjenim saradnjom i solidarnošću", ocijenio je Vigenin.

Građani su dali političarima smjernice u kojem pravcu treba da djeluju, a one nijesu ništa drugo nego potreba za trajnim međusobnim pomaganjem tri naroda, kazao je Mrkić.

"Naša tri naroda, kao i naše države, povezuje istorija. Mi smo isprepletani i sve se više približavamo, a imamo i zajedničku budućnost. Čak i u ovakvoj prilici, mi šaljemo poruku koja važi za vrijeme koje slijedi u kojima želimo da budemo još bliži jedni drugima i u kojima će se tri naroda uvijek pomagati kada to zatreba", poručio je Mrkić.

Pored polaganje vijenca na Spomenik "12 ruža", zajednička delegacija vijenac je položila i na Spomenik žrtvama željezničke nesreće kod Bioča u Bijelom Polju. Povodom desetogodišnjice od tragedije, održana je polučasovna komemoracija u Gostunu, na kojoj je govorio ministar vanjskih poslova Republike Bugarske.

U okviru programa u Prijepolju, su se sa predsjednikom opštine Emirom Hadžimbegovićem sastali potpredsjednik Lukšić i ministri Vigenin i Mrkić.

Autobus sa đacima iz Bugarske, koji su se sa svojim nastavnicima vraćali s ekskurzije, 5. aprila 2004. sletio je u rijeku Lim kod mjesta Gostun, na putu Prijepolje - Bijelo Polje.

Zahvaljujući hrabrosti i požrtvovanosti spasilaca i građana Bijelog Polja i Prijepolja, spašeno je 38 putnika iz autobusa.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније