Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 04. 2014. 13:18 >> 13:23

NVO 4LIFE

Zavisnici da se liječe besplatno

Izvršni direktor NVO "4 Life" Saša Mijović pozvao je premijera Mila Đukanovića, predsjednika Filipa Vujanovića, ministre prosvjete, zdravlja i ministra rada i socijalnog staranja, Slavoljuba Stijepovića, Miodraga Radunovića i Predraga Boškovića, da urede oblast borbe protiv droga.

Apelovao je da se na najodgovornije pozicije postave osobe koje su dokazani stručnjaci iz te oblasti, prije svega one koji imaju razvijenu empatiju i senzibilitet za kategorije ljudi kojima će se baviti.

Ta NVO traži od Vlade da omogući besplatnu rehabilitaciju i resocijalizaciju osobama zavisnim od droga u Centrima koji su osnovani od strane države. Mijović upozorava da je krajnje vrijeme da se ti uslovi ispune, jer je, prema njegovim riječima, situacija veoma dramatična i izmiče kontroli.

„Obavještavam vas da  se našoj organizaciji u poslednjih godinu dana za pomoć javio najveći procenat tinejdžera od kada smo osnovani. Ne znam šta da kažem, niti da procijenim u kojoj oblasti borbe protiv droge je situacija gora: prevenciji, liječenju osoba korisnika droga ili poštovanju  ljudskih prava tim osobama“, navodi se u saopštenju Mijovića.

Mijović tvrdi da da su nadležne institucije odbile da obezbijede besplatno liječenje zavisniku koji nije u mogućnosti da plati, kao i da su ga uputile da se liječi u Komunama u okruženju.

„Sramota da naši „stručnjaci“ svoje građane upućuju u komune van Crne Gore. Imati prosječan budžet 500.000 eura na godišnjem nivou, a ne primiti crnogorskog građanina koji je je u stanju potrebe i još u teškom psihičkom i fizičkom stanju, to se može desiti samo u nehumanim i necivilizovanim društvima“, kaže Mijović.

On smatra da rehabilitacija treba da bude besplatna za sve zavisnike koji to ne mogu da priušte.

Zašto bi crnogorski građani morali da plaćaju ovaj tretman kada svaki građanin Crne Gore izdvaja i više nego dovoljno da za te pare budu popunjeni kapaciteti Ustanove na Kakarickoj. Zašto bi crnogorski građani morali da plaćaju ono što je u velikom broju zemalja obavezna zdravstvena zaštita. Ne morate ići dalje od susjedne nam Hrvatske, gdje je rehabilitacija i resocijalizacija besplatna za osobe koje nemaju da plate ili su u stanju potrebe“, navodi se u saopštenju.

On kaže da od 21  Kancelarije za prevenciju bolesti zavisnosti koje su registrovane, radi samo pet opštinskih kancelarija za prevenciju narkomanije.

„One daju sve od sebe i imaju neke aktivnosti, ostale ili ne funkcionišu ili se vode da rade, a u njima bitiše po jedan zaposleni koji besposlen sjedi u njoj. Znate li koliko je opredijeljeno sredstava za njihov rad?! Reći ću vam ja, nikoliko“, kaže Mijović.

Iz NVO 4Lifesmatraju da Centar na Kakarickoj gori, i ostale institucije koje tretiraju taj problem, zaslužuju stručne, profesionalne i kompetentne rukovodeće ljude.

„Učinite nešto da nam se kao što je sada slučaj borba protiv droga ne svodi na  mijenjanje naziva raznim tijelima, pisanje akcionih planova i strategija koje se ne realizuju, rotaciju nestručnih osoba na rukovodećim mjestima, uz konstantno kršenje prava, diskriminisanje i stigmatizaciju osoba koje koriste droge. Na kraju vas pozivam i molim da pri odabiru kadrovskih rješenja u ovoj oblasti, jedini kriterijum bude stručnost, iskustvo i profesionalnost“, zaključuje Mijović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније