Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 04. 2014. 09:38 >> 09:23
18

RAZORENI GRAD

73 godine od bombradovanja Podgorice

Na današnji dan 1941. godine vojne snage Trećeg rajha napale su Kraljevinu Jugoslaviju. Njemački avioni su najprije bombardovali prijestonicu Beograd, nakon čega je bombardovana i Podgorica. Napad koji je počeo bez objave rata označio je početak Drugog svjetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji.

 

Prve bombe pale su na Beograd u šest sati i 30 minuta, dok je većina stanovnika još spavala. U toku Drugog svjetskog rata Podgorica je iz vazduha napadnuta više od 70 puta. Tom prilikom grad je potpuno razoren.

Do napada na Kraljevinu Jugoslaviju došlo je poslije vojnog prevrata i demonstracija 27. marta protiv Trojnog pakta, koji je dva dana ranije sklopila tadašnja vlada Cvetković-Maček.

6. aprila, dok su njemački avioni bombardovali Beograd, italijanske eskadrile su bombardovale Podgoricu. Grad je bio gotovo nezaštićen, sa veoma slabom protivavionskom odbranom, a procjenjuje se da je tom prilikom poginulo i ranjeno više stotina građana.

Zetska divizija je prodrla u Albaniju, potisnula je Italijane do Skadra, čime je bila onemogućena planirana italijanska ofanziva prema Podgorici. U tim borbama poginulo je 700 Crnogoraca i 1.200 Italijana. 

Kad je riječ o Beogradu. na spisku poginulih u prijestonici, koja je tada imala 370.000 stanovnika, vodi se 2.274 građanina, dok neke procjene govore o blizu 4.000 stradalih.

Beograd je pretrpio neprocjenjivu materijalnu štetu. Potpuno je razoreno 714 zgrada, teže oštećeno 1.888 zgrada, a djelimično oštećeno 6.829.

Jugoslavija je kapitulirala za samo 11 dana, a kralj i vlada napustili su zemlju tri dana ranije. Zemlja je raskomadana i podijeljena između Njemačke, Italije, Mađarske i Bugarske, s tim što su Srbiju okupirale Hitlerove snage.

Sedam dana prije nego što je okončana invazija, 10. aprila 1941. godine, uz podršku Musolinijeve Italije, proglašena je Nezavisna Država Hrvatska, sa ustaškim vođom Antom Pavelićem na čelu. 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније