Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

30. 09. 2023. 15:00 >> 15:04

ĆORIĆ

"Preventivni pregledi ključni za pravilan rast i razvoj djece"

Preventivni pregledi ključni su za pravilan rast i razvoj dece, ali za uspješnu preventivu potrebno je da roditelji budu savjesni i odazivaju se na pozive iz domova zdravlja, da pedijatri adekvatno rade svoj dio posla i da se sve evidentira, poručila je državna sekretarka Ministarstva zdravlja Slađana Ćorić.

Ona je kazala da intervencija u ranoj fazi, kada se posumnja na neku bolest, može da dovede do brzog izlječenja i da smanjuje mogućnost pojave komplikacija.

„Preventivni pregledi su ključna stvar za pravilan rast i razvoj dece i mislim da je to nešto što je neophodno“, rekla je Ćorić u intervjuu Roditelji pitaju, koji zajedno realizuju udruženje Roditelji i agencija MINA.

Ona je navela da bi voljela da svi shvate da se radi o ozbiljnom vidu pregleda, i da roditelji budu savjesni da dovedu djecu na preventivne preglede, da pedijatri to adekvatno odrađuju i da se sve to evidentira.

„Ono što je dobro je da naša zemlja ima sve terapijske opcije, ali ja opet apelujem na prevenciju. Prevencija je najveća blagodet koju može društvo da osjeti“, kazala je Ćorić.

Ona je dodala da to u kratkom roku ne može dati rezultate, ali „da bi dugoročno to bio spas“.

„Skandinavske zemlje su se mnogo decenija borile sa malignim bolestima, a sada vidimo da su oni na dnu ljestvice, jer su potpuno okrenuli politiku i prevencija je nešto što je ključno za tu državu“, rekla je Ćorić.

Ćorić je kazala da vjeruje da će uspjeti da realizuju sve ono što su u strategiji ranog razvoja, koja je posvećena djeci, naveli kao prioritete, i podsjetila da je najvažnije bilo uvezivanje tri ključna resora koja se tiču ranih intervencija - ministarstva zdravlja, prosvjete i socijalnog staranja.

Postojaće, kako je rekla, jedinstveni softverski sistem, koji će pratiti svako dijete u njegovom rastu i razvoju.

Prema rijećima Ćorić, podrška sistema je ključna.

Sistem, kako je kazala, nije samo jedno Ministarstvo i da bi on bio kvalitetan i dobar, svi moraju odgovorno raditi svoj posao.

„Nekada smo u školama imali preventivne preglede, ali to je bilo u periodu kada ste imali pedijatre koji nijesu bili direktno vezani za određene pacijente“, navela je Ćorić.

Ona je kazala da se, nažalost, nekada roditelji ne odazovu na poziv za pregled djeteta.

„I onda kad dođe školska godina, ili recimo pred upis u vrtiće, bude velika gužva u domu zdravlja i onda se ne stiže to da se odradi“, rekla je Ćorić.

Ona je istakla da ozbiljna država i zdravstveni sistem moraju da rade na promociji zdravlja djece i prevenciji bolesti, a to je, kako je dodala, i predviđeno strategijom.

Ćorić smatra da, kada su u pitanju preventivni sistematski pregledi u dječjoj populaciji, tu ne postoji ništa sporno.

„Što se tiče propisa, normi i zakonskih i podzakonskih akata, to je dobro uređeno, imate veliki broj preventivnih pregleda do i neposredno pred polazak u školu, drugi, četvrti, šesti razred“, kazala je Ćorić.

Ona je navela da do problema nekada može doći u organizaciji u određenim domovima zdravlja - kada fali pedijatar, kada on ode na neko usavršavanje ili opravdano odsustvo, a onda treba naći nekoga ko će ga mijenjati.

„Mislim da ćemo i to riješiti“, dodala je Ćorić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније