Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 04. 2014. 19:06 >> 21:49
13

REAGOVANJE MINISTARSTVA

Odluka o deponiji mimo propisa

Odluku o privremenom skladištenju otpada na lokaciji Šemovac, Opština Berane je donijela bez prethodnih konsultacija sa zainteresovanim stranama, lokalnim stanovništvom, susjednim opštinama i posebno sa onima koji upravljaju tom lokacijom, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Građani Rožaja su u četvrtak potpisivali peticiju protiv Odluke Skupštine opštine Berane o određivanju lokacije za privremeno skladištenje komunalnog otpada na planini Cmiljevici.

U tom resoru navode da je ta lokacija dugoročno opredjeljena u opštinama Berane i Rožaje za razvoj turizma i nalazi se na prostoru kojim gazduje Uprava za šume.

"Opština Berane nema saglasnost Uprave da na toj lokaciji obavlja aktivnosti privremenog skladištenja komunalnog otpada“, poručuju iz Ministarstva.

Kažu i da su shodno Zakonu o upravljanju otpadom utvrđeni određeni uslovi koji treba da budu ispunjeni kako bi se na nekoj lokaciji mogao privremeno skladišti komunalni otpad.

"Ti uslovi obuhvataju donošenje odluke o određivanju lokacije za privremeno skladištenje komunalnog otpada od strane Skupštine opštine Berane, adekvatno infrastrukturno opremanje lokacije, kao i odluku lokalnog parlamenta u Beranama o načinu na koji će se vršiti privremeno skladištenje i štiti životna sredina i zdravlje ljudi. Do ispunjenja ovih uslova, svaka eventualna aktivnost, tj. privremeno skladištenje komunalnog otpada ne odvija se u skladu sa važećim propisima u Crnoj Gori“, stoji u saopštenju.

Ističu i da svaka odluka u oblasti upravljanja otpadom mora proizilaziti iz odnosa uređenih Zakonom o upravljanju otpadom, Strategijom upravljanja otpadom i Zakonom o lokalnoj samoupravi, kao i Državnim i lokalnim planovima upravljanja otpadom.

„Ministarstvo održivog razvoja i turizma i ovom prilikom ukazuje na važnost svakog nadležnog subjekta da svoje aktivnosti u ovoj oblasti uskladi sa Zakonom o upravljanju otpadom i podzakonskim aktima, te strateškim okvirom konkretizovanim kroz Državni plan upravljanja otpadom. Samo na taj način Crna Gora može da ostvari uslove za ispunjenje obaveza koje je preuzela uključujući se u integracione procese“, poručuju iz Ministarstva održivog razvoja i turizma..

U tom resoru kažu i da situacija u Beranama u oblasti upravljanja komunalnim otpadom zahtijeva brzo donošenje odluka sa konkretnim rješenjima, u skladu sa važećim propisima.

Lokacija na kojoj će se skladištiti otpad, te odluku o izradi deponije, određuje lokalna samouprave.  Podsjećaju da su 1996. do danas, organi lokalne samouprave u Beranama donijeli niz odluka vezanih za stvaranje prostorno-planskih pretpostavki kojima je lokacija Vasove vode opredijeljena za upravljanje otpadom.

"U skladu s tim, pripremili su i usvojili značajan dio tehničke dokumentacije, čime su stvoreni uslovi za početak izgradnje savremenog regionalnog centra za obradu otpada na ovoj lokaciji do kraja godine. Izgradnjom Centra predviđena je i istovremena sanacija, odnosno, zbrinjavanje postojećih količina otpada na lokaciji Vasove vode na način kojim se u potpunosti eliminišu rizici za životnu sredinu i zdravlje ljudi", navodi se u saopštenju.

Prilog Bobane Zarubice, TVCG:

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније