Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 04. 2014. 18:37   >>  18:36

NUMANOVIĆ U BRISELU

Zapošljavanjem protiv diskriminacije Roma

Crna Gora je aktivno radila, osim na osnovnim temama Dekade inkluzije Roma i na stvaranju jezgra mladih obrazovanih pripadnika romske populacije koji bi nastavili aktivno zalaganje za poboljšanje položaja svoje zajednice, saopštio je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović na Romskom samitu u Briselu.

"Obrazovanje će voditi boljim mogućnostima za zapošljavanje, dalje smanjenju siromaštva koje neumitno prati ovu populaciju kao jedan od glavnih faktora njihovog marginalizovanog položaja i diskriminacije. Crna Gora je, takođe odabrala da se aktivnije bavi pitanjem zaštite od nasilja Romkinja koje su dvostruko diskriminisane, kao žene i kao Romkinje", saopštio je Numanović.

Teme o kojima su visoki zvaničnici diskutovali u Briselu su obrazovanje, zapošljavanje, stambeno pitanje  i zdravstvena zaštita, borba protiv diskrimincije i segregacije kao i efikasnija upotreba EU fondova u zemljama članicama i zemljama proširenja.

Numanović je predstavio zalaganja države Crne Gore po pitanju inkluzije romske populacije.

"Značaju njegovog učešća na sastanku doprinijela je i činjenica da Crna Gora predsjedava Dekadom inkluzije Roma 2005-2015. godine, uzevši u obzir da je centralni fokus samita upravo inkluzija Roma u EU kao i u zemljama proširenja", saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava.

Samit je ujedno bio prilika za sve zainteresovane da obnove svoju političku posvećenosti i obezbijede da implementacija zakonodavnog okvira EU ide ka prevazilaženju razlika na lokalnom nivou, odnosno da se lokalne i regionalne vlasti stave u centar ovog dešavanja.

"Na samitu je zaključeno da je saradnja svih zainteresovanih ključ za iznalaženje najboljeg načina za unapređenje integracije Roma u Evropi", stoji u saopštenju Ministarstva za ljudska prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније