Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 03. 2013. 12:40 >> 12:38
6

PRESUDA STRAZBURA

VLADA: Rezervisti nemaju pravo na dnevnice

Ministarstvo odbrane smatra da crnogorski rezervisti, angažovani u borbama, od marta do juna 1999., nemaju pravo na ratne dnevnice od Crne Gore, zbog zastarjelosti slučaja.

 


U Ministarstvo odbrane je stiglo 12 ipo hiljada zahtjeva za izdavanje uvjerenja o učešću u borbenim dejstvima u periodu mart-jun 1999.godine,  radi ostvarivanja prava na isplatu tzv. ratnih dnevnica. Ministarstvo odbrane je, do kraja februara, izdalo oko 4 hiljade uvjerenja.

Zahtjevi su počeli da pristižu u velikom broju, nakon što je nevladina organizacija „Srpski ratni veterani” sa sjedištem u Beogradu, objavila na svom web sajtu vijest da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio presudu u korist vojnih veterana iz sastava niškog Korpusa, kojom je Vladi Srbije naloženo da, u roku od šest mjeseci, od pravosnažnosti presude uredi način isplate dnevnica.

Vlada je, od zastupnika pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Zorana Pažina, dobila presudu tog Suda od 28. avgusta 2012. godine. Pažin je, kako se navodi u Vladinoj Informaciji, ocijenio da se predmetna presuda ne odnosi na građane Crne Gore, odnosno bivše pripadnike rezervnog sastava jedinica Vojske Jugoslavije koje su bile locirane na teritoriji Crne Gore, te sve da nijesu isplaćene te dnevnice našim građanima koji su bili angažovani u borbama, to ne bi moglo biti nametnuto kao obaveza Crnoj Gori, pošto je nastupila apsolutna zastarjelost prava na naknadu tih potraživanja.

Naznačenom presudom Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, odlučujući po 30 posebnih predstavki građana Srbije protiv države Srbije, zbog diskriminacije i nedosljednosti domaće sudske prakse, u vezi sa isplatom dnevnica odobrenih svim rezervistima koji su bili u Vojsci Jugoslavije, u periodu od marta do juna 1999. godine, odlučio je da Vlada Srbije mora u roku od šest mjeseci od datuma pravosnažnosti presude, preduzme sve odgovarajuće mjere da obezbijedi isplatu predmetnih ratnih dnevnica bez diskriminacije svima onima koji na njih imaju pravo.

Stoga smo mišljenja da se presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu ni u jednom dijelu ne odnosi na državu Crnu Goru, odnosno na njene građane koji su bili angažovani u rezervnom sastavu Vojske Jugoslavije, na teritoriji Crne Gore, u periodu mart-jun 1999. godine, zaključuje se u Informaciji.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније