Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 03. 2014. 19:11 >> 19:11

SASTANAK

Pravni status COR-a do kraja godine

Pravni status Centra za održivi razvoj (COR) biće definisan tokom godine, a poseban akcenat biće na unaprjeđenju nauke, istraživanja i inovacija, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.

On se, kako je saopšteno iz Ministarstva, sastao sa predsjednikom i programskim direktorom Fonda braće Rokfeler za zapadni Balkan, Stivenom Hajncom i Hakijem Abazijem, koje je informisao o ključnim aktivnostima koje Vlada i taj resor preduzimaju na polju održivog razvoja.

Gvozdenović je, kako se navodi, istakao da COR ima tendenciju da dobije regionalnu dimenziju, uzimajući u obzir da je Crna Gora proglašena ekološkom državom 1991., kao i to da je prva država u razvoju u regionu Mediterana i jugoistočne Evrope koja je izradi Nacionalne strategije održivog razvoja, 2005. godine.

''Ne manje važna činjenica je i da ima lidersku poziciju u procesu evropskih integracija u regionu zapadnog Balkana, i da je prepoznata kao predvodnik inicijative regionalnog političkog povezivanja'', navedeno je u saopštenju.

Hajnc je podsjetio na uspješnu dosadašnju saradnju Fonda braće Rokfeler sa Vladom i sistemom Ujedinjenih nacija koji su bili usmjereni na uspostavljanje institucionalnog okvira za održivi razvoj, kao i projekte usmjerene na stvaranje pretpostavki za ravnomjeran regionalni razvoj.

''Izrazili su zadovoljstvo, takođe, zbog opredjeljenja Crne Gore da svoj razvoj gradi na principima održivog razvoja, s posebnim akcentom na socijalno-ekološki aspekt'', navodi se u saopštenju.

Sagovornici su, kako je saopšteno, ukazali na evidentan progres Crne Gore u svim sferama razvoja, posebno iskazujući interes za podršku daljim aktivnostima u pogledu jačanja kapaciteta, sistema upravljanja i jačanja građanskog društva.

''Ukazali su i na značaj izgradnje ’Kuće građanskog društva’ u Podgorici, koja bi bila na raspolaganju svim nevladinim organizacijama (NVO), čijom izgradnjom bi se značajno doprinjelo snaženju građanskog društva u Crnoj Gori'', kaže se u saopštenju.

Dodaje se da bi realizacija projekta bila realizovana kroz sinergiju Vlade, NVO i Fonda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније