Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 03. 2014. 11:53   >>  12:02 7

VELIKI PROBLEM

On-lajn kockanje bez adekvatne kontrole

U Crnoj Gori ne postoji adekvatna kontrola dostupnih nelegalnih veb sajtova za on-lajn kockanje, što je veliki problem, saopšteno je Portalu RTCG iz Uprave za igre na sreću. Iz Uprave su naveli i da je u našoj zemlji registrovano 466 kladionica, 130 automat klubova i šest kazina, dodajući da Zakon o igrama na sreću ne predviđa brojčano ograničenje takvih objekata ako ispunjavaju propise. Osim kladionica u našoj zemlji je registrovano i 113 terminala za klađenje.

 

Da bi se riješio problem maloljetničkog kockanja, poručuju iz Uprave, osim državnih moraju se uključiti i sve relevantne institucije.

Portparol tog organa, Marijana Radulović, kazala je da Uprava za inspekcijske poslove kontroliše  poštovanje zabrane učešća maloljetnika u igrama na sreću.

„Kaznene odredbe privrednog društva za prekršaj po tom osnovu predviđaju da će se pravno lice kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 1.100  do 20.000 eura, ako se u prostoru kazina, automat kluba ili u prostorijama u kojima se priređuju kladioničke igre, nalazi maloljetnik”, navela je ona.

I Zapad ima problem s maloljetničkim kockanjem

Iz Uprave su rekli da i zemlje zapadne Evrope imaju problem sa maloljetničkim kockanjem, posebno ako se ima u vidu ekspanzija sajtova koji pružaju mogućnost internet klađenja.

 

Radulović je navela da je ne postoji valjana kontrola nelegalnih sajtova za on-lajn kockanje koji su dostupni u Crnoj Gori, što je veliki problem.

“Korisnici interneta imaju na raspolaganju mnoštvo on-lajn kazina, pa su više nego neophodne oštre mjere za blokiranje neovlašćenih veb sajtova za kladjenje. Crna Gora je perspektivno tržište u trendu popularizacije on-lajn kockanja, iako je u principu teško odrediti njenu poziciju na globalnom internet tržištu”, rekla je ona.

Iz Uprave su podsjetili da je propisano da objekti u kojima se priređuju igre na sreću moraju biti udaljeni najmanje 250 metara od osnovnih i srednjih škola.

“Kako ta norma ne propisuje koja je to udaljenost - vazdušna linija najkraći pješački put, kao ni ko je nadležan za izdavanje potvrde o udaljenosti, Uprava za igre na sreću prihvata potvrdu o udaljenosti licenciranih geometara, ili organa lokalne samouprave. Uprava nema zakonska ovlašćenja da cijeni valjanost pomenute potvrde”, saopštila je Radulović.

Upitana na kako se najbolje može spriječiti maloljetnjičko klađenje, Radulović je kazala da se osim državnih u taj proces moraju uključiti i sve relevantne institucije.

“U tom smislu, svakako je neophodna učestalija i strožija kontrola nedozvoljenog učešća maloljetnika, kako kroz aktivnost države, tako i u samom porodičnom okruženju. U školama bi trebalo govoriti o opasnostima o zavisnosti o kocki, kao i o nedozvoljenosti učestvovanja dece u kocki i klađenju. To je posao, ili bolje reći odgovornost i države i pojedinca, koja ne smije ostati zanemarena ni marginalizovana”, smatraju u Upravi i podsjećaju da su prethodnih godina, organizovali više edukativnih skupova na tu temu.

Radulović je kazala da je Zakonom o igrama na sreću propisano i priređivanje igara na sreću putem interneta, odnosno drugih telekomunikacionih sredstava, i to, kako je navela, samo privrednim društvima koja imaju koncesiju za priređivanje igara na sreću, uz prethodno pribavljenu saglasnost organa uprave nadležnog za igre na sreću.

“Da bi se priređivale pomenute igre u Crnoj Gori postoji zakonom utvrđena koncesiona naknada u fiksnom iznosu od deset hiljada eura. Pored toga, na priređivačima igara na sreću je odgovornost i obaveza da u svojim Pravilima razrade mehanizme zabrane učešća maloljetnika u svojim objektima, u kojima priređuju igre na sreću, a sve u skladu sa normom Zakona o igrama na sreću, koja izričito zabranjuje klađenje maloljetnika”, dodala je ona.

Maloljetnici u Crnoj Gori podložni kockanju

U Upravi smatraju da bi se došlo do efikasnog i uređenog tržišta, moraju se preduzeti dodatni napori i pojačati fokus na aktivnosti u internet okruženju, posebno u oblasti kontrole on-lajn kockanja, i navode da je u toj borbi bitna uloga roditelja, odnosno porodice.

Oni su podsjetili da su prema ranijim istraživanjima dobijeni podaci koji pokazuju da su maloljetnici u Crnoj Gori podložni kokcanju.

„Istraživanje je rađeno na uzorku od 1007 ispitanika, učenika osnovnih i srednjih škola širom Crne Gore, najmlađi ispitanik je imao 11, a najstariji 19 godina. Došlo se do zaključka da mladi ljudi jasno percipiraju prisustvo različitih vidova igara na sreću, u tom smislu što postoji veliki broj objekata koji nude tu vrstu aktivnosti, u neposrednij blizini mjesta stanovanja i škola“, kazala je Radulović.

Iz Uprave su ocijenili da bi bilo neophodno kreiranje detaljne starategije s ciljem da se problem učešća mladih u igrama na sreću tretira na najadekvatniji način, i stvori kvalitetan ambijent za socijalizaciju pripadnika mlađe populacije, kao i njihovu ravnopravnu participaciju u poželjnim društvenim aktivnostima.

Borislav Višnjić

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније