Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Слободан Докнић [ TVCG ]

14. 08. 2023. 07:25 >> 07:25

GSS IMA PUNE RUKE POSLA

Neozbiljnost i nepažnja krivci za nezgode u planinama

Ljeto po pravilu donosi toplo i sunčano vrijeme što je jedan od osnovnih preduslova za kretanje u planinu. Ipak, svjedoci smo da GSS svake godine ima pune ruke posla u spašavanju i pronalaženju turista, koji zalutaju na našim planinama. Dešavaju se i smrtni slučajevi, a poslednji je bio na Durmitoru prije desetak dana kada je poginuo državljanin Holandije. Razgovarali smo sa pripadnicima GSS-a i pitali zbog čega se nezgode i nesreće najčešće dešavaju u planinama.

Lijep i primamljiv za posjetioce, ali isto tako nepredvidljiv i surov. Durmitor pokaže zube svakom, ko mu sa poštovanjem ne priđe.

Sa prevoja Sedlo kreće najveći broj planinarskih tura. Avanturisti kreću u osvajanje durmitorskih vrhova. Uprkos brojnim upozorenjima ima i onih koji nepripremljeni kreću u planinu.

  • "Nijesam pripremljena, ali sam provjerila vremensku prognozu. Trebalo bi da bude oblačno i hladno, pa sam se slojevito obukla", kazala je turistkinja iz Sjedinjenih Američkih Država.
  • "Provjerio sam vremensku prognozu i nisam očekivao vjetar. Pripremljen sam za to, ali nisam svjestan opsanosti u planini", kazao je turista iz Mađarske.


Ko ne poštuje planinu, često upradne u nevolju, a Nerijetko se desi da turisti ne ispoštuju ni one koje pozovu u pomoć. Tako su prethodne sedmice u toku noći pripadnici GSS tražili državljanku Izraela koja se izgubila u rejonu Međeda, pa napustila mjesto odakle je uputila poziv u pomoć.

"Do četiri sata je nijesmo pronašli. Ona se ujutru javila oko sedam sati javila da je živa i zdrava došla u Žabljak. Ovim putem apelujem na sve ljude, koji idu u Durmitor, u planinu, da kada upute poziv za pomoć da se ne pomjeraju sa mjesta, već da ostanu gdje jesu. Tako otežavaju samu akciju spašavanja", kazao je  Goran Grbović iz GSS Žabljak.

A za nezgode u planini najčešće su odgovorna tri razloga.

"Neozbiljnost, neznanje i nepažnja. Najveći broj slučajeva dešava se iz neozbiljnosti, što znači, da, i ako zna neka pravila u planini on ih ne poštuje", kaže  Željko Loncović, načelnik GSS Crne Gore.

Da bi se unaprijedila bezbjednost u planini, potrebno je, između ostalog postaviti sajle na određenim lokacijama, obnoviti postojeće, ali i stalno edukovati posjetioce.

Statistika kaže da najviše poziva u pomoć upute strani turisti, preko 95 procenata.

Nažalost, događaju se i tragični ishodi, a poslednji je prije desetak dana, kada je državljanin Holadnije poginuo na Durmitoru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније