Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Мина [ R.B. ]

27. 07. 2023. 15:55 >> 15:55

DUKAJ PORUČIO

"Regionalna saradnja neophodna u borbi protiv sajber prijetnji"

Regionalna i međunarodna saradnja neophodna je kako bi se države borile protiv sajber prijetnji i zaštitile svoje društvo, ekonomiju i infrastrukturu, kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave (MJU), Dukaj je danas u u Skoplju potpisao Memorandum o razumijevanju u oblasti digitalizacije i informacione bezbjednosti sa ministrom informacionog društva i uprave Sjeverne Makedonije Azirom Aliem.

Dukaj je kazao da sajber bezbjednost postaje sve važnija, s obzirom na brz napredak tehnologije i sve veću zavisnost od digitalnih sistema.

“Sve zemlje u regionu suočene su sa brojnim prijetnjama, zbog čega je neophodna regionalna i međunarodna saradnja, kako bi se efikasno borili protiv tih prijetnji i zaštitili naše društvo, ekonomiju i infrastrukturu”, ocijenio je Dukaj.

On je rekao da se raduje razmjeni ideja o unapređenju sajber bezbjednost na Zapadnom Balkanu.

Aliu je, kako se navodi u saopštenju, izrazio uvjerenje da će potpisivanjem Memoranduma biti unaprijeđena razmjena informacija i dobrih praksi u oblasti digitalizacije i informacione bezbjednosti.

Iz MJU su kazali da je svrha Memoranduma promovisanje saradnje i najboljih praksi u oblastima vezanim za informacionu bezbjednost i digitalizaciju.

Kako su dodali, posebna pažnja je na međunarodnoj saradnji, zakonodavnim rješenjima, strateškim politikama, izgradnji digitalne infrastrukture, edukaciji iz oblasti digitalizacije, uspostavljanju elektronskih usluga, oblasti interoperabilnosti, kao i usvajanju i promovisanju novih tehnologija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније