Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 03. 2014. 17:25   >>  17:25

ZA POMORCE

I dalje važi Pravilnik iz SFRJ

Ministarstvo zdravlja utvrdiće preciznije uslove koje ljekari moraju ispunjavati prilikom utvrđivanja zdravstvene sposobnosti pomoraca, a do donošenja novog propisa primjenjivaće se Pravilnik o zdravstvenoj sposobnosti za rad članova posade brodova Jugoslovenske trgovačke mornarice.

To je saopšteno u odgovoru Ministarstva Udruženju pomorskih kapetana Crne Gore, sa sjedištem u Kotoru.

Udruženje pomorskih kapetana nedavno je zatražilo od Ministarstva da ga obavijesti koje su to ovlašćene zdravstvene ustanove kod kojih crnogorski pomorci mogu utvrditi zdravstvenu sposobnost i za to dobiti uvjerenje.

Kako su naveli, trenutna situacija može dovesti do negativnih posljedica po pomorce, kao što su gubitak mogućnosti zaposlenja, prijevremeni raskid ugovora o radu na brodu i gubitak konkurentnosti na međunarodnom trzištu pomorske radne snage.

''U dopisu Udruženju, koji potpisuje direktor Direktorata za zdravstvenu zaštitu pri Ministarstvu Mensud Grbović, navodi se da je Zakonom o sigurnosti pomorske plovidbe, koji je stupio na snagu 8.januara ove godine, propisano da će Ministarstvo donijeti bliže uslove koje mora da ispunjava ovlašćeni doktor u postupku utvrđivanja zdravstvene sposobnosti i u postupku za izdavanje uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti'', navodi se u saopštenju.

Do donošenja tog propisa, kako stoji u dopisu, primjenjivaće se Pravilnik o zdravstvenoj sposobnosti za rad članova posade brodova Jugoslovenske trgovačke mornarice, kojim su propisani opšti i posebni uslovi koje u pogledu zdravstvene sposobnosti moraju ispunjavati pomorci.

Naredbom o određivanju zdravstvenih ustanova koje mogu utvrđivati zdravstvenu sposobnost za rad na brodu, u svojstvu člana posade, određeno je da zdravstvenu sposobnost pomoraca mogu obavljati domovi zdravlja u Kotoru, Baru i Podgorici, kao i lnstitut za javno zdravlje.

''Cijenimo da su vrlo korisne informacije u ovom vašem obraćanju, a koje ćemo imati u vidu prilikom donošenja propisa iz člana 118 Zakona'', stoji u odgovoru Ministarstva zdravlja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније