Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 03. 2014. 12:38 >> 12:39
5

STOP BIJELOJ KUGI

LP: Natalitet u vrh prioriteta

Trenutno jedan od najvećih crnogorskih prioriteta, uz borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije, nepotizma, je kako podstaknuti stopu nataliteta koja je svake godine sve niža, tvrde iz Liberalne partije.

 

Shodno Ustavu Crne Gore koji, u čl.73, kaže da „majka i dijete uživaju posebnu zaštitu, država stvara uslove kojima se podstiče rađanje djece“ kao i činjenici da Crnoj Gori prijeti „bijela kuga“,odnosno da je stopa mortaliteta veća nego nataliteta u 2/3 naših opština, Liberalna partija je krajem prošle godine počela prikupljanje potpisa za peticiju kojom se traži raspisivanje državnog referenduma, podsjeća se u saopštenju koje potpisuje potpredsjednica LP, dr Dubravka Vujičić.

„Na referendumu bi se odlučivalo da se majkama koje su rodile troje i više djece i imaju najmanje 15 godina radnog staža obezbijedi pravo na nacionalnu penziju ili naknadu. U skladu sa svojim programskim opredjeljenjem da Crna Gora bude država sa kvalitetnom socijalnom politikom, a i na osnovu više puta javno deklarisane ideje, liberali su pokrenuli inicijativu da se majkama sa troje i više djece, koje to žele, obezbijedi adekvatan status u društvu“, navodi se u saopštenju.

Do sada je, kažu liberali, prikupljeno više od 3000 potpisa, a  referendumsko pitanje bi glasilo: „Da li ste za to  da majke koje su rodile troje i više djece i imaju najmanje 15 godina radnog staža dodijeli pravo na nacionalnu penziju?”.         

Liberali podsjećaju da se, po zvaničnim podacima Zavoda za statistiku, u proteklih 10 godina stanovništvo Crne Gore smanjilo za više od šest hiljada ljudi, a procjena je da će nas 2050. godine biti manje za oko 60 000, ako se ne pospješi stopa nataliteta.

Inicijativu sličnu onoj liberala, sprovodi i Unija slobodnih sindikata, koja vjeruje da se i u Skupštini Crne Gore, bez raspisivanja državnog referenduma, može usvojiti Zakon o dodijeli penzija ili naknada, majkama sa troje i više djece.

Liberali će, kažu, i u crnogorskom Parlamentu dati svoj maksimalan doprinos kako bi se realizovala ova neophodna i humana akcija.

„Vjerujemo da će većina poslaničkih klubova podržati ovaj Prijedlog, od nekih je  već dobijena saglasnost, a ako predloženi akt ne dobije većinu u Skupštini Crne Gore, Liberalna partija će nastaviti sa prikupljanjem potpisa kojim po Ustavu Crne Gore, Prijedlog za raspisivanje državnog referenduma mogu podnijeti najmanje 25 poslanika, Predsjednik Crne Gore, Vlada ili najmanje 10 odsto građana koji imaju biračko pravo“, zaključuje Vujičić.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније