Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

18. 07. 2023. 11:38 >> 11:41
1

JUGOISTOČNA EVROPA

Pronađeno skoro 400 lažnih informacija o LGBTIQ+ populaciji

Analitičari Debunk.org-a su analizirali sadržaj povezan s LGBTIQ+ pravima i objavljen u različitim grupama i stranicama na Fejsbuku iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, i pronašli gotovo 400 primjera lažnih ili pogrešnih informacija objavljenih na 365 različitih naloga, navodi se u analizii te NVO.

Ovi sadržaji, kako piše, najčešće targetiraju LGBTIQ+ pokret kao nešto što je neprirodno i strano tradicionalnim društvima ovog regiona, fenomen koji je „uvezen“ sa Zapada i „nametnut“ ovim državama od strane promotera iz EU, SAD, NATO-a i slično.

"Kao što ova analiza pokazuje i detaljnije objašnjava, česte su tvrdnje da LGBTIQ+ populacija radi na organizovan način i ima određene ciljeve koje žele da postignu, a koji su usmjereni direktno protiv tradicionalnih porodičnih vrijednosti, Crkve, „normalnog“ podizanja djece, itd", piše u dokumentu.

Analiza je obuhvatila sadržaje objavljene tokom cijele 2022, najviše objava je zabilježeno u par mjeseci uoči Europrajda.

Približno 75 posto upitnog sadržaja objavljeno je dva mjeseca prije i poslije parade.

"Samo je mali dio problematičnog sadržaja u vezi LGBTIQ+ populacije podijeljen od strane informativnih portala. Anti-LGBTIQ+ sadržaj o seksualnim manjinama je predominantno kreiran od strane pojedinaca ili Fejsbuk stranica, ali se često širi posredstvom uticajnih pojedinaca – političara, doktora medicine, vjerskih vođa, i obratno. Ovakav sadržaj se rijetko kad prezentuje kao eksplicitno anti-LGBTIQ+ sadržaj, a češće se skriva ispod vela „brige o tradicionalnoj porodici“ i „borbe za tradicionalne vrijednosti“", piše u analizi.

Pojedini nalozi, napominju, čak i kada dijele sadržaj koji afirmativno govori o LGBTIQ+ zajednici, ne uspijevaju moderirati sekciju za komentare, što za rezultat ima korištenje uvredljivog jezika i, u najozbiljnijim slučajevima, otvorene pozive na upotrebu nasilja.

Čitavu analizu možete pročitati na: https://www.debunk.org/sr/anti-lgbtiq-sadr%C5%BEaj-na-fejsbuk-grupama-i-stranicama-u-jugoisto%C4%8Dnoj-evropi-tokom-2022

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније