Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

10. 07. 2023. 14:02 >> 14:05

  VLAOVIĆ

“Predstavljanje crnogorskih umjetnika u Tirani dokaz da je kultura univerzalni jezik”

Predstavljanje bogatog kulturnog nasljeđa i savremenog stvaralaštva umjetnika iz Crne Gore na Sedmici crnogorske kulture u Tirani dokazuje da je kultura univerzalni jezik prepoznatljiv svima, bez obzira na geografske, ekonomske ili sociološke razlike, istakla je ministarka kulture i medija Maša Vlaović na otvaranju Sedmice Crnogorske kulture u Tirani, koju organizuje tamošnje Ministarstvo kulture.

Vlaović je sa albanskom koleginicom Elvom Margariti govorila na pres konferenciji na kojoj je istakla da će posjetioci Sedmice crnogorske kulture imati priliku da se upoznaju sa narodnim nošnjama iz Crne Gore, čije umijeće izrade, kako je pojasnila, ukazuje na značaj očuvanja nematerijalnog kulturnog nasljeđa, ali i na raznolikost kulturnih izraza svih naroda koji su vjekovima živjeli na teritoriji današnje Crne Gore.

“Publika će imati priliku da se upozna i sa segmentima bogatog fundusa Nacionale biblioteke “Đurđe Crnojević”, kroz prikaz knjiga na albanskom jeziku koje su sastavni dio fonda ove ustanove. Prezentacija kulture jedne zemlje bila bi nepotpuna bez osvrta na savremeno stvaralaštvo, pa će publika u Tirani, u okviru ovogodišnje manifestacije biti u prilici da se upozna i sa filmskim stvaralaštvom crnogorskih autora, ali i da uživa u koncertu Crnogorskog simfonijskog orkestra” navela je Vlaović.

Iskazala je uvjerenje da će brojna publika koja će prisustvovati svim ovim događajima imati mogućnost da sagleda dio kulture Crne Gore, kao i da na osnovu izloženog stvori svoju sliku našoj državi.

“Vaša inicijativa za organizovanjem međunarodnih sedmica kulture, ali i činjenica da je program iz Crne Gore uvršten u ovako prestižnu međunarodnu manifestaciju u kojoj pored naše, učestvuju i ambasade iz Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Kine, Italije, Njemačke i drugih država Evrope i svijeta, još jednom dokazuje da je kultura univerzalni jezik prepoznatljiv svima, bez obzira na geografske, ekonomske ili sociološke razlike”, rekla je ministarka.

Margariti je istakla da se izuzetno raduje budućoj saradnji sa Ministarstvom kulture i medija Crne Gore, posebno u domenu kreativnih industrija, kulturno-umjetničkog stvaralaštva i rezidencijalnih boravaka umjetnika u kreativnim habovima.

“Sasvim sam sigurna, da ćemo, s obzirom na to da smo danas ovdje, naredni put mi sa našim umjetnicima biti gosti kolegama u Crnoj Gori” kazala je Margariti.

Sedmica Crnogorske kulture u Tirani trajaće od 10. do 14. jula 2023 godine, a svoje programe će, uz podršku Ministarstva kulture i medija i Ambasade Crne Gore u Albaniji, predstaviti Narodni muzej Crne Gore, Nacionalna biblioteka "Đurđe Crnojević", Muzički centar Crne Gore i Crnogorska kinoteka, a biće promovisana i turistička ponuda naše zemlje.

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније