Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 03. 2014. 17:59 >> 17:59
2

SABRANJE U FANARU

Mole se za mir u Ukrajini

Predstavnici pravoslavnih crkava osudili su sve vrste terorizma i religijske mržnje u svijetu i poručili da se mole za mirne pregovore povodom narastajuće krize u Ukrajini.

 

Sabranje Predstojatelja i predstavnika pravoslavnih crkava održano je u Fanaru od 6. do 9. marta, u prvoj nedjelji Velikog posta gdje je, pročitana poruka učesnika sabranja, saopšteno je iz Mitropolicije crnogorsko-primorske.

„Iskušenja i istorijski izazovi, naročito su snažni u naše dane, i pravoslavni hrišćani ne mogu ne učestvovati u njima niti ostati ravnodušni u odnosu na njih. Zato smo se sabrali zajedno, da bi razmislili o problemima i izazovima, s kojima se suočava savremeno čovječanstvo“, navodi se u obraćanju učesnika sabranja.

Od učesnika konflikta zatražili su prekid vojnih dejstava, oslobađanje zatvorenika i uspostavljanje mira u regionu putem pregovora.

„Vidjeći stradanje ljudi po cijelom svijetu, izražavamo svoje sastradanje i svoje divljenje za svjedočenje hrišćana na Bliskom Istoku, u Africi i drugim dijelovima planete. Imamo na umu njihovo dvostruko svjedočenje: kako za svoju vjeru, tako i za očuvanje njihovog istorijskog odnosa s ljudima drugih religioznih ubjeđenja“, navodi se u poruci.

Pored toga učesnici sabranja u Fanaru su istakli da se “sastradavaju sa svim žrtvama tragedije u Siriji“.

 

 

“Mir za sve ljude takođe znači mir i za hrišćane. Osuđujemo prijetnje nasilnog otimanja svetih manastira i crkava i molimo se za povratak naše braće, koja se danas nalaze van crkvenog opštenja, u okrilje Svete Crkve”, navodi se u poruci.

Poručeno je da glavna prijetnja za pravdu i mir - kako na lokalnom, tako i na globalnom planu - dolazi od svjetske ekonomske krize.

Na sabranju je donijeta odluka da se intenzivnije radi na pripremi Sabora.

Posebna Međupravoslavna komisija će od septembra početi sa radom, a trajaće do Vaskrsa naredne godine, nakon čega će uslijediti Svepravoslavno predsaborsko savjetovanje.  Sveti i Veliki Sabor pravoslavne crkve trebalo bi da sazove Vaseljenski patrijarh u Konstantinopolju 2016.. Saborom će predsjedavati Vaseljenski patrijarh.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније